ua en ru

Зараз саме час брати екологічну сферу під громадянський контроль, - Медведчук

Зацікавленою стороною в екологічній безпеці є не державні органи, а самі громадяни. Про це у своєму блозі написав лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

«Ще півтора-два десятиліття тому проблеми екології займали у свідомості українців величезне місце. Точніше, цілком адекватне, як для громадян країни, яка пережила в 1986 році найбільшу в історії атомної енергетики катастрофу. Серйозна критика екологічної політики почалася ще в радянський час, а згодом вона навіть посилилася. І політики, і журналісти, і навіть письменники шукали дешеву популярність на сенсаційних екологічних страшилках. Мовляв, ще трохи - і люди на території цієї країни будуть народжуватися з трьома головами і маленьким зеленим хвостиком ... Десь тоді й перегнули палицю - та так, що на зміну гіпертрофованого увазі до проблем екології прийшло повна байдужість», - написав політик.

«У висвітленні цих проблем повинен бути мінімум демагогії і максимум конкретики. У Національному екологічному центрі зараз б'ють тривогу з приводу того, що Верховна Рада провела закони, що ліквідовують особливий статус природно-заповідних, лісових земель та водоохоронних територій - їх призначення тепер можна міняти абсолютно буденно, без шуму і скандалу. Наступний закон ліквідувала територіальні органи Мінприроди, в яких раніше всі державні та приватні підприємства узгоджували свою діяльність: вирубку лісу, обсяги шкідливих викидів і т.д. Однак самі викиди нікуди не поділися. Екологічно небезпечні підприємства теж не зникли. Хто буде їх контролювати?», - зазначив громадський діяч.

«І у нас, громадського руху «Український вибір», є відповідь на це питання. У кінцевому рахунку, зацікавленою стороною в екологічній безпеці якогось конкретного населеного пункту є не державні органи, а його жителі. І вони готові проявити громадянську активність. Подивіться, як синхронно пройшли протести проти видобутку сланцевого газу - як на заході, так і на сході України. Люди збирають інформацію, беруть участь у круглих столах, виходять на мітинги, пишуть запити у відповідні інстанції. Тобто, роблять те, до чого вже кілька років не може спонукати їх жодна політична сила зі своїми картонними гаслами... Думаю, що виступи з приводу сланцевого газу - це тільки перша ластівка. Якщо самоорганізація навколо вирішення подібних проблем буде досить високою, то саме громадянське суспільство зможе стати тією силою, яка контролює екологічно небезпечну господарську діяльність. З боку держави знадобляться лише лабораторії та експерти, а «дозволи» народ в змозі видати і сам», - резюмував Медведчук.