ua en ru

Північна Корея прийме "другий і третій заходи" у відповідь на санкції, - глава МЗС КНДР

Міністр закордонних справ Північної Кореї пообіцяв, що КНДР прийме "другий і третій заходи", не пояснивши, що мається на увазі. Про це у вівторок, 12 лютого, повідомляє Associated Press. За даними південнокорейської розвідки, це означає, що Пхеньян говорить про готовність провести нові ядерні випробування в разі введення санкцій за сьогоднішній вибух з боку Ради Безпеки ООН.

Мова йде, зокрема, про черговий підземний ядерний вибух і про запуск ракети великої дальності. За даними Сеула, на атомному полігоні в Пхунгері підготовка до випробувань велася відразу на двох підземних тунелях.
Зранку 12 лютого КНДР провела треті за останні 8 років ядерні випробування. У підземному полігоні в районі міста Санджібаєгам був здійснений вибух компактного ядерного пристрою "великої руйнівної сили" потужністю від 6 до 7 кілотонн, в результаті чого стався землетрус магнітудою 4,9. Попередні підземні ядерні вибухи Північна Корея здійснила в 2006 і 2009 рр.

За твердженням Міноборони КНДР, випробування пройшли успішно, безпечно і "в прекрасній манері". Пхеньян заявив, що вони проводилися як частина заходів "із захисту національної безпеки і суверенітету проти безрозсудної ворожості США, які порушили право республіки на мирний запуск супутника".

Дії Північної Кореї очікувано викликали негативну реакцію світової спільноти. МЗС України засудив ядерні випробування КНДР. "Ядерне випробування в КНДР може призвести до подальшого значного загострення складної ситуації на Корейському півострові. Ми закликаємо керівництво КНДР припинити проведення випробування ядерних пристроїв і невідкладно відновити діалог з Міжнародним агентством з атомної енергії, а зацікавлені країни - докласти максимум зусиль для відновлення шестисторонніх переговорів", - сказав в.о. директора департаменту МЗС з інформаційної політики Євген Перебийніс.

У НАТО проведення ядерних випробувань в Північній Кореї розцінили як "смертельну загрозу міжнародному миру, безпеці і стабільності" і закликали "припинити всі провокаційні дії". У ЄС заявили, що нинішні випробування являють собою "відкритий виклик глобальному режиму нерозповсюдження ядерної зброї" і несуть загрозу миру і стабільності в Північно-Східній Азії.

Крім того, Пхеньян піддався осуду з боку США, Великобританії, Німеччини, Франції та Австралії. Президент Сполучених Штатів Барак Обама заявив, що вважає за необхідне введення нових міжнародних санкцій проти Північної Кореї. Південна Корея ініціює проведення екстреного засідання Ради Безпеки ООН, яке може відбутися вже сьогодні.

Читайте також: Проведений КНДР ядерний вибух на цей раз був могутніший, ніж попередні, - експерти