ua en ru

Сертифікація насіння в Україні повністю відновлена, - МінАПК

Сертифікація насіння в Україні повністю відновлена, - МінАПК Фото: Максим Мартинюк

В Україні розпочалася сертифікація насіння новим уповноваженим органом

Державне підприємство "Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції" у перший день роботи видало 192 сертифіката. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Міністерства аграрної політики та продовольства України, передають українські ЗМІ.

"Міністерство аграрної політики та продовольства України в повній мірі забезпечило процес сертифікації насіння та видачу відповідних сертифікатів гравцям ринку. Враховуючи затримку сертифікації, що була викликана адміністративними процедурами реформування Держсільгоспінспекціі, яка здійснювала цю роботу раніше, процес сертифікації відбувається в максимально інтенсивному режимі. 1 березня набула чинності постанова Кабміну, якою був затверджений Порядок сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та /або садивний матеріал", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, "Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції", уповноважений на виконання функції із сертифікації насіння і садивного матеріалу, видав 192 сертифіката. По всій території України працює 51 випробувальна лабораторія.

Згідно з даними відомства, відбір і аналізування проб здійснюють 140 лаборантів і агрономів-інспекторів. Відібрано та опрацьовується 3000 зразків.

Як відзначив перший заступник міністра агрополітики Максим Мартинюк, Міністерство на пешому етапі здійснюватиме посилений контроль процесу сертифікації, зокрема методом "таємного покупця", щоб гарантувати максимальну оперативність процесу.

"На початковому етапі реформування Держсільгоспінспекціі було втрачено багато часу, тому фактично організовувати процес нам довелось з нуля. На сьогодні процес видачі сертифікатів іде ритмічно та у повній відповідності з потребами бізнесу. Можу запевнити, що жодних адміністративних перепон для успішного та вчасного проведення посівної кампанії наразі немає", - сказав він.