ua en ru

Сергій Арбузов визнаний найбільш успішним главою центробанку в Східній Європі

Експерти Кельнського центру міжнародного співробітництва та комунікацій (КЦМСК) визнали голови НБУ Сергія Арбузова найбільш успішним главою центрального банку в Східній Європі, повідомляють ЗМІ.

КЦСМК провів опитування декількох десятків відомих німецьких експертів - економістів, політологів, журналістів, яким пропонувалося дати оцінку діям, спрямованим на подолання економічної кризи, європейських керівників. За результатами дослідження, найбільш високі бали за зусилля щодо виходу з кризи отримали бундесканцлер Ангела Меркель і глава Європейського центробанку Маріо Драгі.

Серед керівників зі Східної Європи самої високої оцінки удостоївся голова Національного банку України Сергій Арбузов. Німецькі експерти особливо відзначили успішність заходів НБУ, зроблених минулої осені, по зміцненню курсу національної валюти. На думку учасників опитування, стабілізувати курс гривні вдалося, незважаючи на політичну турбулентність під час виборів до парламенту, а також негативну кон'юнктуру на ринку металу, який є однією з ключових статей українського експорту.

«В Сергії Арбузові, з одного боку, поєднуються такі якості, як професіоналізм і досвід, з іншого - потенціал для проведення інновацій, щоб успішно справлятися з тими серйозними проблемами, які стоять перед українською економікою», - заявив глава КЦСМК, професор Юліус Кезіна.

Німецький політолог Олександр Рар, в свою чергу, зазначив, що це заслужений жест на адресу України. «Нарешті позитивний акт в бік України і, до того ж, заслужений. В той час, як європейські чиновники запускають грошовий верстат, Україна успішно досягла фінансової стабільності та стримує інфляцію. Питається, хто у кого повинен вчитися?», - сказав Рар.

Нагадаємо, кілька місяців тому журнал Global Finance у своєму рейтингу кращих керівників центральних банків також високо оцінив роботу голови НБУ, поставивши Сергія Арбузова на один рівень з головою Федеральної резервної системи США Беном Бернанке.