ua en ru

Сербія призупинила будівництво "Південного потоку" слідом за Болгарією

Початок будівництва газопроводу "Південний потік" в Сербії буде перенесено на більш пізній термін.

Початок будівництва газопроводу "Південний потік" в Сербії буде перенесено на більш пізній термін. Про це 9 червня повідомляє сербська інформаційний портал "Танюг" з посиланням на заступника прем'єр-міністра країни Зорану Михайлович.

"Болгарія є вузловою країною. До кінця переговорів Болгарії з Європейським союзом і Росією ми змушені зробити паузу. Вона неминуча, і в тому випадку, якщо Росія змінить маршрут. В обох випадках для нашої країни це означає затримку", - сказала Михайлович.

Напередодні стало відомо, що Болгарія призупинила роботи зі спорудження "Південного потоку", після того, як Єврокомісія надіслала в Софію свої зауваження щодо проекту.

Міністр енергетики Сербії Олександр Антіч 5 червня заявив, що Белград не має наміру відкладати початок будівництва "Південного потоку", яке заплановане на липень. Він підкреслив, що майбутнє газопроводу в значній мірі залежить від Європейського союзу, в той час як Сербія, крім Росії, є єдиною державою - учасником проекту, яка не входить в ЄС.

4 червня голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу погрожує країнам - членам ЄС санкціями, якщо вони візьмуть участь у спорудженні газопроводу.

Брюссель підозрює Софію в порушенні норм "Третього енергопакету" Євросоюзу, який забороняє газодобувним компаніям виступати в якості власників трубопроводів.

Крім того, в Єврокомісії вважають, що при проведенні тендерів на будівництво болгарської ділянки були порушені європейські закони. Переможцем конкурсу став консорціум, куди увійшла російська компанія "Стройтрансгаз". Одним з його акціонерів є Геннадій Тимченко, щодо якого діють санкції США.

Уряд Болгарії наполягав на законності проведених конкурсів на будівництво "Південного потоку", але 8 червня прем'єр-міністр Пламен Орешарски заявив, що роботи по проекту не почнуться, поки болгарське законодавство не буде приведено у відповідність з європейським.

Будівництво "Південного потоку" почалося в 2012 р. Потужність газопроводу повинна становити 63 млрд куб. м в рік. Газопровід проходить по території Болгарії, Сербії, Угорщини та Словаччини. У " Газпромі " розглядають можливість будівництва відгалуження до Австрії.