ua en ru

Болгарія призупинила роботи з будівництва "Південного потоку"

Прем'єр-міністр Болгарії Пламен Орешарскі призупинив роботи в рамках проекту з будівництва газопроводу "Південного потоку" для проведення консультацій з Єврокомісією

Прем'єр-міністр Болгарії Пламен Орешарскі призупинив роботи в рамках проекту з будівництва газопроводу "Південного потоку" для проведення консультацій з Єврокомісією, повідомляє novinite.bg.

"Існує запит від Європейської комісії, і ми зупиняємо подальшу роботу з проекту у зв'язку з цим запитом, і в залежності від консультацій з Брюсселем будемо приймати рішення", - повідомив прем'єр.

Заява прозвучала після зустрічі Орешарски з американськими сенаторами Джоном Маккейном, Крісом Мерфі і Роном Джонсоном. Прем'єр-міністр Болгарії особливо підкреслив, що запевнив представників США в особливій значущості "Південного потоку" для його країни.

Маккейн у свою чергу закликав Болгарію запропонував Орешарскі утриматися від співпраці з тими фірмами, які працюють з російськими компаніями, підпавшими під санкції США.

У свою чергу депутат парламенту Таско Эрменков, який був одним з ініціаторів перевірок з боку ЄС, повідомив, що обговорити зауваження з представниками ЄС планується вже 13 червня, коли експерти Єврокомісії прибудуть в Софію.

За його словами, необхідно внести юридичні зміни в Енергетичну хартію Болгарії, які будуть відповідати нормам ЄС. За його словами, переговори 13 червня повинні усунути всі юридичні перешкоди, які могли б перешкодити здійсненню проекту з будівництва "Південного потоку". Він підкреслив, що існують компроміси, які здатні вирішити всі розбіжності між Софією і Брюсселем.

Напередодні Эрменков в інтерв'ю однієї з болгарських радіостанцій заявив, що основні політичні сили Болгарії продовжують наполягати на тому, що "Південний потік" - проект національної важливості".

Раніше повідомлялося, що заступник голови правлячої Болгарської соціалістичної партії Дімітар Дабов закликав "показати характер і прийняти остаточне рішення щодо будівництва "Південного потоку".

Нагадаємо, 2 червня 2014 р. Брюссель запропонував Софії призупинити роботи на болгарській ділянці трубопроводу у зв'язку з підозрами в тому, що підряди на будівництво надавалися в порушення законодавства ЄС.

Крім того, Україна закликала Євросоюз заблокувати будівництво газопроводу "Південний потік", який лобіює Росія.