ua en ru

Сербія підписала з "Газпромом" 10-річний контракт на постачання російського газу зі знижкою в 5%

Державна компанія Сербії "Сербіягаз" підписала з ВАТ "Газпром" 10-річний контракт на постачання російського природного газу зі знижкою в 5% до минулорічною ціною. Про це повідомив сьогодні помічник міністра енергетики Сербії Петар Станоєвич.

За його словами, тепер республіка зможе закуповувати газ з РФ за ціною 399 дол. за тис. куб. м, передає місцева телерадіокомпанія B92.

Раніше керівництво "Сербіягаз" повідомляло, що в 2012 р. середня вартість російського газу для Сербії становила 421 дол. за тисячу кубометрів.

Станоєвич вказав, що в 2013 р. вартість газу, що купується в "Газпрому", може впасти ще нижче - до 370 дол. - завдяки зниженню світових цін на нафту, до яких прив'язана формула контрактної ціни на газ.

Помічник сербського міністра також повідомив на засіданні парламентського комітету з економіки, на якому приймався законопроект про довгострокові поставки російського газу, що Сербія винна Росії ще 40 млн дол. за постачання газу в 1990-х - на початку 2000-х рр. Залишок старого боргу буде виплачений двома траншами - в поточному році і в 2014 р. Белград уже виплатив Росії 175 млн дол. старих боргів за постачання газу.

Газова угода, укладена строком на 10 років, дозволить Сербії імпортувати щорічно 5 млрд куб. м російського газу, що в 2,5 рази перевищує поточні обсяги закупівель республіки.

Читайте також: Україна в лютому імпортувала газ за середньою ціною 419,70 дол за тис. куб. м