ua en ru

Сербія обіцяє допомогти у деескалації конфлікту в Україні під час свого головування в ОБСЄ

Сербія оголосила про своє бажання допомогти в деескалації конфлікту на сході України під час свого головування в ОБСЄ. Про це сьогодні під час брифінгу в Києві повідомив міністр закордонних справ Республіки Сербія Івіца Данич, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сербія зробить все, щоб допомогти деескалації конфлікту ... Ми дійсно бажаємо, щоб наше головування в ОБСЄ було об'єктивним і неупередженим, щоб ми допомогли у процесі деескалації", - заявив Данич.

У той же час він запевнив, що Сербія не буде приймати нічию сторону при вирішенні даного конфлікту, а буде керуватися виключно принципами ОБСЄ.

"Замість насильства і зброї потрібно надати можливість політичного шляху. Тому я вважаю важливою діяльність наглядової місії на рівні України і на рівні пунктів пропуску на кордоні", - заявив Данич.

Крім того, він зазначив, що виступає за чітке виконання угод, підписаних в Мінську.

"Я за чітке дотримання угод, які були підписані в Мінську",- заявив Данич.

Зазначимо, що з наступного року Сербія буде головувати в ОБСЄ.

"Майбутнє головування Сербії в ОБСЄ було основним питанням наших сьогоднішніх переговорів", - заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін після завершення зустрічі з сербським колегою. У той же час він зазначив, що Україна потребує активної і результативної політики ОБСЄ при вирішенні конфлікту на Донбасі.

Нагадаємо, ще влітку Сербія як майбутня голова ОБСЄ обіцяла підтримку реформ в Україні.

У листопаді Україна звинуватила Сербію в недружньому ставленні з-за участі сербських спостерігачів на "виборах" в самопроголошених республіках на Донбасі 2 листопада.