ua en ru

Сербія і Косово домовилися про спільний прикордонний контроль

Сербія і Косово домовилися про спільний прикордонний контроль, передає Associated Press. Згідно з офіційною заявою Євросоюзу (ЄС), за посередництвом якого проходили переговори, конфліктуючі сторони домовилися про спільну модель прикордонного контролю і готові поступово встановити загальні захищені блокпости і прикордонні переходи. Таким чином, було покладено край одному з найбільш гострих конфліктів між Пріштіною і Белградом.
Наступна зустріч сторін намічена на 9 грудня ц.р., коли пройде саміт ЄС, на якому буде обговорено питання надання Сербії статусу кандидата на вступ до ЄС.
Напруженість на півночі Косово тривала з літа 2011 р., коли відбулися сутички між косовськими сербами та миротворцями KFOR (косовські сили НАТО) біля КПП "Ярне" і "Брняк", в результаті яких загинув один косовський спецназівець. Збройні серби вибили загони спецназу Пріштіни із зайнятих КПП і організували барикади, тим самим заблокувавши миротворцям НАТО шлях до їх північним баз.
Конфлікт в цьому регіоні Косово, населений переважно сербами, періодично загострювався аж до подій минулого тижня, коли в результаті зіткнень два миротворця і 24 косовських серба отримали поранення.
Нагадаємо, Косово в 2008 р. в односторонньому порядку оголосило про незалежність від Сербії. Фактично ж Бєлград втратив контроль над цією територією з 1999 р., після агресії НАТО проти тоді ще існувавшій Югославії. В даний час Косово визнають незалежною державою 75 країн з 192 членів ООН, у тому числі США. Проте 69 країн, у тому числі два постійних члена Ради Безпеки ООН Росія і Китай, відмовилися це зробити, продовжуючи розглядати цей регіон як частину Сербії. Не визнає відділення краю і Белград. Ряд районів на півночі Косово населений переважно сербами. Варто зазначити, що курс на євроінтеграцію, якого дотримується Президент Сербії Борис Тадіч, передбачає відторгнення Косово та визнання його суверенітету.