ua en ru

У Сербії поліція заблокувала дороги для перешкоджання мітингу націоналістів

У Сербії поліція заблокувала дороги для перешкоджання мітингу націоналістів Фото: блокування доріг у Сербії (twitter aa_balkans)

Організатором мітингу виступив засуджений за злочини проти людяності ультраправий націоналіст Шешель

У Сербії поліція вийшла блокувати дороги, аби завадити проведенню мітингу націоналіста Воїслава Шешеля, засудженого за злочини проти людяності. Наразі поліція заблокувала дороги до села Хртковичі, передає Reuters.

Повідомляється, що Воїслав Шешель запланував мітинг у Хртковичах з метою відзначення 26 річниці з моменту його виступу, котрий суддями міжнародного суду було визнано злочином проти людяності через "підбурювання до депортації та переслідування" щодо хорватської меншини. Шешель проводив тоді свій виступ саме у цьому селі.

У Сербії поліція заблокувала дороги для перешкоджання мітингу націоналістівУ Сербії поліція заблокувала дороги для перешкоджання мітингу націоналістівУ Сербії поліція заблокувала дороги для перешкоджання мітингу націоналістівУ Сербії поліція заблокувала дороги для перешкоджання мітингу націоналістів

Фото: блокування доріг у Сербії (twitter aa_balkans)

За інформацією поліції Сербії, вона заборонила проводити мітинг, котрий створює незручності для хорватської меншини в селі Хртковичі.

Уточнюється, що у селі Хртковичі до конфліктів 1990-х років проживали переважно хорвати - до розпаду колишньої Югославії хорвати становили 40 % населення місцевості. Нині частка хорватів тут становить 10%.

Щодо персони Шешеля, він був заступником прем'єр-міністра при Слободані Мілошевичі. Заснував Сербську радикальну партію.

Нагадаємо, у квітні 2018 року апеляційна палата Міжнародного залишкового механізму для кримінальних трибуналів в Гаазі визнала сербського націоналіста Воїслава Шешеля винним у скоєнні військових злочинів на території колишньої Югославії.

Зокрема, суд визнав Шешеля винним і засудив його на 10 років позбавлення волі. Однак через те, що він вже провів 11,5 років під арештом, у в'язницю Шешель не потрапить.