ua en ru

У вересні гривневі депозити українців у банках досягли 192 млрд

У вересні гривневі депозити українців у банках досягли 192 млрд Фото: депозити населення продовжують зростати

Депозити в іноземній валюті збереглися на рівні 8,4 млрд доларів

У вересні 2016 року платоспроможні банки збільшили портфель депозитів фізичних осіб у національній валюті на 3,56 млрд гривень, або на 1,9%) - до 191,8 млрдгривен. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Згідно з даними регулятора, з початку року цей показник зріс на 12,1 млрд гривень, або на 6,7%.

У звітному місяці популярністю у населення користувалися як строкові вклади, так і кошти на вимогу. Строкові депозити фізичних осіб в національній валюті зросли майже на 1% - до 122,1 млрд гривень. Кошти на вимогу на 3,6% - до 69,7 млрд гривень.

Депозити населення в іноземній валюті в доларовому еквіваленті за вересень практично не змінилися, залишившись на рівні 8,4 млрд доларів. Зростання показника з початку року склав 0,16 млрд доларів, або на 1,9%. В тому числі, строкові депозити у вересні зросли на 0,5% - до 6,8 млрд доларів.

Позитивна динаміка заощаджень демонструє подальше зростання довіри населення до банків. Про це свідчить той факт, що збільшення портфеля депозитів відбувається, незважаючи на поступове зниження процентних ставок по всіх видах депозитів. З початку року середньозважені ставки за депозитами в гривні впали на 3,6 в.п., у валюті - на 3 п. п.

Також негативного впливу на приплив коштів населення в банки не мала і скасування обмежень на зняття коштів з гривневих вкладів і пом'якшення обмежень на зняття валютних.

Нагадаємо, НБУ прогнозує приріст депозитної бази банків на 10% до кінця року.