ua en ru

Сенцова можуть обміняти відразу на кількох осіб, - адвокат

Сенцова можуть обміняти відразу на кількох осіб, - адвокат Фото: Олег Сенцов (uk.wikipedia.org)

Адвокат Сенцова розповів про перспективи звільнення політв'язня

Засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова можуть обміняти відразу на кількох осіб, яких утримує українська сторона. Про це в інтерв'ю "Крим. Реалії" розповів його адвокат Дмитро Дінзе.

"Він на це (на обмін, - ред.) чекає, але сам він говорить, що це буде дуже не скоро. І якщо його міняти, то, швидше за все, відразу на кількох людей. Наскільки мені відомо, президенту Росії доповідали, що Сенцов - супертерорист, злочинець. Його обговорювали на всіх рівнях силових структур, щоб не було швидкого рішення про його звільнення", - зазначив Дінзе.

За його словами, Сенцов виявив принципову позицію та не пішов на поступки ФСБ.

"Справа прогриміла на всю країну, відповідно, на нього зуб є. Їм важливо, щоб він довше мучився. Але у ФСБ і ФСВП (Федеральна служба виконання покарань, - ред.) різні завдання. Першим треба насолити, другим - щоб людина спокійно сиділа, і не було скандалів. Олег знаходиться між двох вогнів. А Путін не прислухається ані до відомих режисерів, ані до правозахисників. Він прислухається до силовиків", - додав Дінзе.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Сенцова виникли проблеми з серцем під час перебування у в'язниці.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд Росії засудив Сенцова до 20 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму. Йому були пред'явлені звинувачення у створенні терористичної спільноти та скоєнні двох терактів, а також у двох епізодах незаконного обігу зброї та вибухових речовин.

Звинувачення були засновані, зокрема, на свідченнях одного з так званих "терористів групи Сенцова" Геннадія Афанасьєва, якого згодом обміняли в Україну. За словами адвоката Сенцова, інших доказів причетності до "терористичного спільноті" у справі проти режисера не було. Афанасьєв на суді заявив, що свідчення проти Сенцова на стадії слідства були надані під примусом.