ua en ru

Сенатор: на рішення провести референдум у Нідерландах не вплинула російська пропаганда

Сенатор: на рішення провести референдум у Нідерландах не вплинула російська пропаганда Фото: член сенату країни Ніко Шрайвер

За словами Шрайвера, порівнювати демократичне право нідерландців висловлювати свою думку з політикою Путіна - це занадто

На рішення провести референдум у Нідерландах щодо асоціації Україна - ЄС не вплинула російська пропаганда. Про це заявив член сенату країни Ніко Шрайвер, передає DW.

Так, за його словами, порівнювати демократичне право нідерландців висловлювати свою думку з політикою Путіна - це аж занадто.

"Громадяни Нідерландів отримали можливість організувати такий референдум. До речі, це нова процедура в країні, її немає в багатьох інших країнах ЄС. І так вже склалося, що необхідну для проведення референдуму кількість підписів було зібрано. Ми в парламенті, якщо бути відвертим, цього не очікували. Я доповідав у сенаті Нідерландів з питання угоди про асоціацію з Україною від Лейбористської партії. Ми повністю підтримали угоду і ухвалили її. Тому рішення про референдум було для нас несподіваним. Подивимося, як далі спрацює демократія, адже це консультативний референдум", - зазначив Шрайвер.

Він також зазначив, що якщо явка виборців на консультативному референдумі становитиме менше, ніж 31 відсоток, то він вважатиметься таким, що не відбувся. У цьому випадку уряд стовідсотково ратифікує угоду з Україною. Якщо явка буде достатньою і відповідь більшості буде позитивна, уряд також дасть їй "зелене світло".

"Труднощі виникнуть у тому випадку, якщо більшість людей, котрі прийдуть на референдум, скажуть "ні". Тоді від уряду та парламенту залежатиме, чи дослухатися до цієї думки. Не можна наперед напевно стверджувати, що якщо нідерландці висловляться проти асоціації з Україною, то уряд їх підтримає. Але якщо більшість скаже "ні" асоціації з Україною, то ми матимемо проблему", - додав сенатор.

Шрайвер також зазначив, що не бачить жодних ознак російської пропаганди щодо референдуму, й антиукраїнські настрої тут ні до чого.

"Радше, все можна пояснити побоюваннями з приводу того, чи готові самі ЄС і Україна до цієї угоди. Я особисто знаю людей, які стоять за організацією цього референдуму. Це справді щирі люди. Вони, можливо, трохи дивакуваті, але щирі", - підсумував він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що кількість громадян Нідерландів, які планують сказати "так" на референдумі в країні у відповідь на запитання, чи підтримують вони ратифікацію Угоди про асоціацію України і ЄС, зростає.

Також повідомлялося, що в Нідерландах протягом двох останніх тижнів перед днем консультативного референдуму щодо Угоди про асоціацію (УА) між ЄС та Україною буде найбільша кількість інформаційних провокацій противників ідеї підписання документу.