ua en ru

Сенат США підозрює Обаму в змові з Росією щодо ПРО

Американський Сенат відмовляється стверджувати Майкла Макфола на посаду посла США в Росії. Головний противник цієї ініціативи республіканський сенатор Марк Керк від штату Іллінойс вважає, що Президент Барак Обама намагається таємно домовитися з Москвою з питання про протиракетну оборону (ПРО), повідомляє Associated Press.
На думку Керка, Білий дім повинен надати письмові гарантії, що США не передадуть Росії засекреченої інформації по ПРО. У Сенаті побоюються, що Білий дім надасть Москві дані по ракетами-перехоплювачами, щоб досягти домовленостей з Кремлем.
Керк впевнений, що Росія передасть отримані від США дані Ірану, проти якого за офіційною версією і спрямована система ПРО.
У Білому домі відкидають всі звинувачення на свою адресу, проте при цьому відзначають, що не виключають домовленості з Росією, які підуть на користь самим Сполученим Штатам. При цьому цілком можливий і обмін секретною інформацією.
Раніше стверджувалося, що перенесення термінів перебування Макфола до Москви пов'язане "з технічними причинами".
Макфол з моменту обрання Обами на пост Президента США суміщав посади головного радника Президента США з питань взаємин з РФ і старшого директора управління з питань Росії та країн Східної Європи Державного департаменту США.
Експерти називають Макфола "архітектором політики перезавантаження" відносин Вашингтона з Москвою, а також співавтором повного тексту договору СНО-3.