ua en ru

Сенат США на цьому тижні обговорить резервний план щодо запобігання дефолту, - джерело

Американський Сенат цього тижня, ймовірно, приступить до обговорення резервного плану щодо запобігання дефолту США. Про це пише Reuters з посиланням на високопоставлених радників Демократичної партії.
План, що влаштовує обидві партії - і демократів і республіканців, буде ґрунтуватися на пропозицію, яку вперше озвучив минулого тижня лідер республіканської фракції в Сенаті Мітч Макконнелл.
Макконнелл запропонував законодавцям скористатися механізмом, який дозволить дати президенту право підвищити верхню межу держборгу без підтримки республіканців.
У рамках цього механізму Білому дому потрібно буде направити в Конгрес пропозицію про збільшення стелі держборгу, яке законодавці повинні будуть відхилити, давши президентові можливість накласти вето на відмову парламенту.
Згідно з Конституцією США, подолати накладене президентом вето можуть дві третини членів Конгресу, що на практиці означає можливість збільшення стелі держборгу за підтримки лише однієї третини членів Конгресу.
Радники демократів заявили, що прихильники плану серед їхньої партії чекають, що Сенат - верхня палата Конгресу США, більшість у якому знаходиться у демократів, схвалить запропоновані заходи.
Проте залишається неясним, чи схвалить цей проект із запобігання дефолту США нижня палата Конгресу - Палата Представників, більшість в якій належить партії Республіканців.
План Макконнелла дозволить республіканцям не брати участь у прийнятті непопулярного заходу з підвищення верхньої межі держборгу, зробивши демократів відповідальними за її прийняття.
Рейтингове агентство Moody's заявило минулого тижня, що може позбавити США першокласного рейтингу "ААА" найближчим часом, так як сумнівається в тому, що законодавці зможуть вчасно підняти боргової стелю країни