ua en ru

Сенат США схвалив законопроект про підвищення ліміту держборгу без додаткових умов

Сенат конгресу США схвалив законопроект, що дозволяє розширити ліміт державного боргу без додаткових умов, що повинно запобігти дефолту.

Сенат конгресу США схвалив законопроект, що дозволяє розширити ліміт державного боргу без додаткових умов, що повинно запобігти дефолту, передає Reuters.

Законопроект був затверджений 55 голосами "за", 43 сенатори проголосували "проти". Дебати щодо законопроекту тривали близько години. Тепер законопроект буде переданий на підпис президенту країни Бараку Обамі.

Це перший з 2009 р. законопроект про підвищення "стелі" держборгу, не пов'язаний з поступками республіканцям. Раніше Республіканська партія проявила наполегливість у неприйнятті підвищення стелі держборгу і збільшення ряду податків, що в результаті призвело до "шатдауну" - тимчасового припинення роботи частини уряду США.

Якби цей законопроект не був прийнятий, можливості федерального уряду з обслуговування держборгу були б вичерпані вже до кінця лютого 2014 р., про що раніше попереджав міністр фінансів США Джейкоб Джозеф Ллю.

В жовтні 2013 р. після декількох місяців, коли, зокрема, відбувся 16-денний "шатдаун" федерального уряду, республіканці і демократи домовилися про тимчасове рішення, яке дозволило продовжити підвищення держборгу до 7 лютого 2014 р. тобто уряд США отримало можливість займати на ринку рівно стільки, скільки необхідно для покриття бюджетного дефіциту. За цей час державний борг виріс з 16,7 трлн дол. приблизно 17,3 трлн дол.