ua en ru

Семенченко: Заява Завгороднього по блокаді Криму говорить про його некомпетентність

Заява глави "Укрзалізниці" Олександра Завгороднього про те, що блокада транспортного сполучення з Кримом є популізмом, говорить про некомпетентність чиновника або про його зацікавленості в знятті обмежень.

Про це заявив народний депутат, перший заступник голови комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони Семен Семенченко.

За словами народного депутата, чиновники починають говорити про популізм, коли дії влади або громадськості зачіпають їх особисті інтереси.

"Чому так (реагують, - ред.) чиновники. Та тому що, швидше за все, вони не на своїх місцях. У нас дуже велика кількість чиновників не на своєму місці, і коли ми отримаємо більше повноважень від народу України вирішувати ці питання, ми це змінимо. Тому що, дуже часто в більшості своїй чиновники приходять і сідають на потоки. І коли по їхній кишені або кишені їхніх покровителів б'ють, тоді починаються всі розповіді про популізм", - зазначив Семенченко.

Парламентарій додав, що блокада Криму є питанням національної безпеки, тому її оцінка знаходиться поза компетенцією глави "Укрзалізниці".

"У нас однозначно йде війна. Під час війни питання економіки, звичайно, дуже важливі, але вони з питаннями національної безпеки дуже тісно перетинаються, і це потрібно враховувати. Нам необхідно скасувати закон про СЕС, і ми у Верховній Раді будемо цього домагатися... Це взагалі не справа державного службовця розповідати, популізм це чи не популізм. Його справа, щоб були безперебійне перевезення по Україні, тому я вважаю, що це ознака некомпетентності", - вважає політик.

Семенченко зазначив, що зараз на кордоні з окупованим Кримом процвітає контрабанда і корупція.

"Вся система тісно пов'язана. Міліція, прокуратура, транспорт, хтось ще. Тому цілком можливо, що транспортні чиновники говорять про це тому, що їх попросили товариші зверху, які безпосередньо не хочуть вилазити на громадський огляд, які безпосередньо прив'язані до питання заробітку. Всім зрозуміло, які компанії від цього отримують плюси. Це, зокрема, компанії того ж Єремєєва і т. д.", - пояснив Семенченко.

При цьому він підкреслив, що блокада Криму просто не може бути популізмом, так як "виражає волю народу".

"Я пропоную чиновникам займатися своєю справою і не лізти туди, куди їх не просять. А їхня справа - безперебійне перевезення, наша справа - політика країни, а справа громадськості - вираз в законному руслі своїх потреб та інтересів. Громадськість не може займатися популізмом, тому що вона і є народ", - резюмував нардеп.

Як повідомлялося, глав "Укрзалізниці" Олександр Завгородній розкритикував дії активістів заблокувати провідні в Крим залізничні колії та постачання електроенергії на півострів. Чиновник назвав їх популізмом.

Зазначалося, що раніше Завгородній повідомив, що будівельна компанія його сім'ї займається зведенням об'єктів на території Криму.