ua en ru

Сім українських банків виставили проблемні активи на 1 млрд грн на продаж в інтернеті, - джерело

Сім банків, у тому числі з ТОП-10, віддали проблемні активи на 1 млрд грн на продаж в інтернеті. Про це на умовах анонімності, РБК-Україна повідомило інформоване джерело в товарній біржі "Електронні торги України".

За словами джерела, мова йде про заставні активи компаній-боржників, які перебувають у стадії банкрутства. Також вдалося дізнатися, що мінімум три банки - ПАТ "Промінвестбанк", ПАТ "Банк Форум", ПАТ "Банк Кіпру" - підписали з ТБ "ЕТУ" договори про співпрацю. При цьому, об'єкти боржників банків ПАТ "ПІБ" та ПАТ "Банк Форум" вже виставлені на продаж на електронному майданчику Товарної біржі "Електронні торги України". Готуються до продажу об'єкти, що перебувають у заставі у ПАТ "Надра".

Крім цього, як випливає з повідомлень на сайті біржі "ЕТУ", біржа успішно провела торги активами банкрутів, які перебували в заставі у ПАТ "ПУМБ" та ПАТ "ВТБ Банк".
Джерело в ТБ "ЕТУ" повідомило, що ще мінімум три банки домовилися з біржею про продаж активів боржників-банкрутів.

"Загальна оцінна вартість таких об'єктів, які будуть продані через біржу "ЦЮ" - понад 950 млн грн", - повідомило джерело. Зазначається, що банки зацікавлені в продажу проблемних активів на відкритих торгах в інтернеті, тому що на звичайних торгах втрачають понад 50% ринкової вартості об'єктів через змови між покупцями і організаторами торгів.

Нагадаємо, в першому півріччі 2013 р. - за перші 5 місяців з моменту вступу в силу нової редакції закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" - на продаж було виставлено майно компаній-банкрутів загальною оціночною вартістю в 1,5 млрд грн.