ua en ru

Сектор страхування від природних катастроф в 2011 р. понесе мільярдні втрати, - учасники ринку

Нинішній рік загрожує компаніям, що спеціалізуються на страхуванні збитку від природних катастроф, мільярдними витратами. Такі прогнози озвучують експерти провідних страхових компаній.

Згідно з оцінкою перестрахового концерну Swiss Re, одна лише повінь в Таїланді обійдеться галузі в 8-11 млрд дол. Свої ж власні витрати у зв'язку з цим стихійним лихом Swiss Re оцінює в 600 млн дол., попереджаючи, що цифра ця неостаточна.

У перестрахувальній компанії Hannover Rueck свої втрати від листопадового повені в Таїланді планують на рівні 127 млн ​​дол., а в Munich Re і французькій Scor від конкретних прогнозів утримуються. Втім, вже сьогодні зрозуміло, що 2011 рік стане для галузі одним з найдорожчих: цунамі в Японії, повені в Таїланді, серія торнадо і ураганів в США.

За розрахунками Swiss Re, сума страхових відшкодувань за збитками від природних катастроф тільки за перше півріччя (без урахування удару стихії в Таїланді) вже досягла 70 млрд дол. Досі найбільші відшкодування по страхуванню збитку від природних катастроф галузь виплатила в 2005 р . - 120 млрд дол. У той рік США довелося пережити урагани «Катріна», «Вілма» і «Ріта» (загальний збиток - 90 млрд дол.)

В даний час в Таїланді йде обробка полісів страхування, переважно пов'язаних з ризиками переривання виробничої діяльності: багато компаній застрахували себе на випадок вимушеного припинення випуску продукції. «Повені призвели до того, що перестали функціонувати цілі промислові райони», - пояснив експерт Swiss Re Брайан Грей. Він вказав на важливу роль Таїланду для глобальної економіки - перш за все для автомобілебудівної галузі та електроніки, а також для промисловості Японії. Так, Таїланд займає в світі друге місце з випуску комп'ютерних жорстких дисків. У той же час страхові компанії не побоюються значних витрат за приватними полісами: лише 1% від загальної кількості домогосподарств Таїланду застрахував ризики на випадок повені.

Разом з тим гігантські виплати по збитках від природних катастроф вивести з рівноваги страхову галузь не повинні. Так, офіційний представник Swiss Re підтвердив, що концерн не збирається відмовлятися від прогнозу свого розвитку до 2015 р. У цьому документі акціонерам обіцяний середньорічне зростання прибутку на акцію в розмірі 10%. Вирішив не змінювати свій цільовий показник прибутку на 2011 р. і Hannover Rueck, який у травні вже знизив його і встановив на позначці 634 млн дол.