ua en ru

Сьогодні Ізраїль обирає двох головних рабинів

Сьогодні, 24 липня, в Єрусалимі пройдуть вибори головного ашкеназского та головного сефардського рабинів Ізраїлю. Рав Йона Мецгер і рав Шломо Амар - закінчують свої каденції.

Сьогодні, 24 липня, в Єрусалимі пройдуть вибори головного ашкеназского та головного сефардського рабинів Ізраїлю. Рав Йона Мецгер і рав Шломо Амар - закінчують свої каденції.

Як зазначають ізраїльські ЗМІ, вибори цього року супроводжуються найбільшим числом великих і малих скандалів. Більше того, наголошується небачена раніше для Ізраїлю зацікавленість в обранні того чи іншого кандидата з боку різних політичних партій.

Як раніше повідомляв канал Ізраіль7, на пост головного сефардського рабина претендують чотири людини: рабин Шмуель Еліягу, рабин Ціон Боарон, рабин Іцхак Йосеф і рабин рацон Аруссі. Напередодні свої кандидатури зняли рабини Еліягу Абергель і Єгуда Дері, зробивши це на прохання духовного лідера партії ШАС, Равва Овадія Йосефа, який прагне тим самим підвищити шанси на обрання свого сина.

З усіх кандидатів найбільш відомий головний рабин Цфата, рабин Шмуель Еліягу, але ця популярність, можна сказати, скандальна. Перш за все, при його імені багатьом світським ізраїльтянам приходить на пам'ять заклик не здавати житло студентам-арабам, а також ряд інших, визнаних "провокаційними", висловлювань проти арабів і "гоїв".

І хоча юридичний радник уряду Єгуда Вайнштейн офіційно заявив, що рабин Шмуель Еліягу є "невідповідною" кандидатурою на високу посаду головного сефардського рабина, БАГАЦ не заборонила йому балотуватися. Більше того, суд відхилив позов депутата від партії "Мерец" Іссауя Фреджі, який вимагав заборонити рабину Шмуелю Еліягу брати участь у виборах.

На посаду ж головного ашкеназского рабина претендують рабин селища Шохам і глава релігійної організації "Цохар" Давид Став, головний рабин Модіїна Давид Лау і глава йешиви "Мерказ ха-Рав", рабин Авраам Шапіра. Останній користується незаперечним авторитетом великого знавця Тори, але, як зазначається в публікаціях ізраїльських ЗМІ, його політичний вплив невелика.

Тому основна боротьба розгорнеться між рабинами Давидом Ставом і Давидом Лау. Завдяки своїм виступам за зближення між різними течіями іудаїзму, перший здобув собі славу реформатора, що користується підтримкою руху релігійних сіоністів. Серед політиків його підтримує партія НДІ.

Рабин же Давид Лау більш консервативний, і, як вважається, йому симпатизують прем'єр-міністр Біньяміна Нетаньяху і ряд міністрів від "Лікуду".

Отже, сьогодні, 24 липня, 150 членів виборної комісії (80 рабинів та 70 представників громадськості), що з'їхалися до столиці нашої країни з усіх кінців Ізраїлю, виберуть двох головних рабинів. Хто займе ці високі пости - офіційно стане відомо в 20.00.