ua en ru

Посол США при ОБСЄ закликав РФ припинити репресії проти кримських татар

Посол США при ОБСЄ закликав РФ припинити репресії проти кримських татар Фото: у США констатували переслідування кримськотатарського народу

Він запевнив, що санкції залишаться до тих пір, поки півострів не повернеться під контроль України

Посол Сполучених Штатів Америки при ОБСЄ Деніел Беєр вимагає від Росії припинити репресії щодо кримських татар в анексованому нею Криму й нагадує про санкції, що залишаться до тих пір, поки півострів не повернеться під контроль України. Про це він заявив на засіданні Постійної ради у Відні, передає Радіо Свобода.

Посол закликав до дотримання норм міжнародного права замість їхнього порушення, і шляхом захисту свобод самовираження, мирних зібрань, асоціацій і віросповідання.

"Ми ще раз підкреслюємо наш заклик до Росії негайно припинити окупацію Криму. Наші санкції, пов'язані з Кримом, залишатимуться в силі до тих пір, поки Росія не поверне цю українську територію", - запевнив Беєр.


Він нагадав про наближення річниці депортації кримських татар 1944 року.

"Масштабами ця трагедія нагадує те, що відбувається в наші дні, особливо тому, що переслідування кримськотатарського народу - це не просто історичний факт, а сьогоднішня реальність в окупованому Росією Криму", - констатував посол.

Як відомо, після анексії Криму Росією на півострові розпочалися переслідування відносно проукраїнських активістів і кримськотатарського населення. Про це неодноразово заявляли міжнародні правозахисники й Меджліс кримських татар.

Нагадаємо, у квітні 2016 року за рішенням підконтрольного Росією Верховного суду Криму на півострові заборонили діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. Світова спільнота висловила рішучий протест у зв'язку з такими діями російської влади.