ua en ru

На сьогодні про повне скасування спецзобов'язань для "Нафтогазу" не йдеться, - Данилюк

На сьогодні про повне скасування спецзобов'язань для "Нафтогазу" не йдеться, - Данилюк Фото: Олександр Данилюк (РБК-Україна)

Данилюк розповів про переговори з МВФ щодо ціни на газ для населення

На сьогодні про повне скасування спецзобов'язань (ПСО) для НАК "Нафтогаз України" не йдеться, оскільки ще не створені всі ринкові умови для максимальної конкуренції в сегменті продажу газу споживачам. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив міністр фінансів України Олександр Данилюк.

Зокрема, Данилюк зазначив, що якщо Міжнародний валютний фонд (МВФ) влаштує введення дворівневої ціни на газ для населення, це не буде означати повне скасування спецзобов'язань для "Нафтогазу".

"Механізм ПСО скасовується, коли немає регульованої державою ціни і створено всі ринкові умови для максимальної конкуренції в сегменті продажу газу споживачам. Тому поки про повне скасування ПСО мова не йде", - підкреслив Данилюк.

У той же час він прокоментував можливість того, що МВФ відхилить усі пропозиції українського уряду за формулою розрахунку ціни на газ.

"Завжди якісь пропозиції приймаються, якісь ні. Нинішні пропозиції передбачають, в тому числі, і ті моменти, які раніше розглядалися Фондом, і були позитивно сприйняті. У МВФ є кілька критеріїв, через призму яких вони вивчають наші ініціативи. Перше - це наскільки той чи інший механізм сприяє формуванню інфраструктури газового ринку. Друге - наскільки цей механізм обмежує політичний вплив на процес тарифоутворення. І третє - наскільки будь-яке наше рішення дозволить нам боротися з корупцією і нівелювати можливі корупційні ризики. У той же час, поки МВФ аналізує наші ініціативи, вони пропонують альтернативні шляхи вирішення тих чи інших спірних моментів. Це постійний діалог, і я не візьмуся робити будь-які прогнози, що Фонд затвердить, і що він не схвалить", - додав Данилюк.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабмін до червня продовжив спецзобов'язання "Нафтогазу". Скасування спецзобов'язань з 1 квітня було однією з основних вимог Міжнародного валютного фонду. Однак, як відзначають в уряді, переговори з МВФ щодо приведення ціни на газ до рівня імпортного паритету досі тривають.