ua en ru

Кабмін до червня продовжив спецобов'язки для "Нафтогазу"

Кабмін до червня продовжив спецобов'язки для "Нафтогазу" Фото: "Нафтогаз України" (РБК-Україна)

Спецобов'язки продовжили всупереч вимогам Міжнародного валютного фонду

Кабінет міністрів України продовжив дію положення про покладення спеціальних обов'язків на НАК "Нафтогаз України" до 1 червня 2018 року. Відповідне рішення уряду є в розпорядженні РБК-Україна.

У відповідності зі статтею 11 закону "Про ринок природного газу", з метою забезпечення суспільних інтересів у процесі функціонування ринку, на суб'єктів у виняткових випадках можуть покладатися спеціальні обов'язки. Постановою від 22 березня 2017 року уряд поклав спецобов'язки на суб'єктів ринку природного газу на строк до 1 квітня 2018 року. Вони полягають у продажу палива для потреб побутових споживачів за ціною, розрахунок якої прив'язаний до ринкових середньорічних цін на європейському хабі.

Скасування спецобов'язків з 1 квітня є однією з основних вимог Міжнародного валютного фонду. Однак, як відзначають в уряді, переговори з МВФ щодо приведення ціни на газ до рівня імпортного паритету досі тривають, тому виникла необхідність продовжити дію обов'язків.

У пояснювальній записці до постанови зазначено, що прийняття документа продовжить дію спеціальних обов'яків суб'єктів ринку для забезпечення громадських інтересів на ринку природного газу до 1 червня 2018 року. Постанова вступить в силу з 1 квітня.

Фото: постанова про продовження спецобов'язків

Фото: порівняльна таблиця

Зазначимо, раніше РБК-Україна писало, що Україна узгодила механізм розрахунку ціни газу для населення з МВФ, а його впровадження було однією з умов отримання четвертого траншу в квітні 2017 року.

Згідно з цією методикою, на НАК до 1 квітня 2018 року були покладені спеціальні обов'язки - продавати паливо для потреб побутових споживачів за ціною, розрахунок якої прив'язаний до ринкових середньорічних цін на європейському хабі (імпортного паритету). Якщо ціна газу на опалювальний період 2017-2018 років відхиляється від імпортної на 10%, то на початку та в кінці опалювального сезону, вона мала підлягати коригуванню. Якщо б уряд слідував з цим домовленостям, з 1 жовтня 2017 року вартість тисячі кубометрів газу для населення зросла б від нинішніх 4 942 тис. гривень на 17-18%.

Відмова виконувати зобов'язання по ціні на газ фактично стала основною перешкодою для перегляду програми і отримання Україною наступного траншу, який Кабінет міністрів очікував ще в кінці 2017 року.