ua en ru

SEC хоче запровадити універсальні правила біржової торгівлі.

Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) США готова активізувати посилювання правил торгівлі цінними паперами для інституційних інвесторів після безпрецедентного падіння індексу Dow Jones в минулий четвер, 6 травня. Обвал індексу, вважає регулятор, був частково спровокований різницею в правилах виконання заявок серед національних бірж, повідомляє РБК daily.

Для остаточного з'ясування причин і деталей обвалу фондових котирувань 6 травня, коли Dow Jones в лічені хвилини впав майже на 1000 пунктів (9%), регуляторам буде потрібно ще декілька тижнів. За заявою SEC, відомство вже відправило офіційні запити на розкриття інформації про торги у всі найбільші майданчики країни. Більш того, на бесіду з главою SEC Мері Шапіро до Вашингтона вчора були запрошені голови американських бірж - NYSE-Euronext, NASDAQ, Direct Edge Holdings і Bats Global Markets. І одним з основних питань стало обговорення можливості переходу всіх торгових майданчиків на єдині правила.
Аналітики упевнені, що причиною обвалу стала сукупність декілька чинників. Паніка інвесторів відносно платоспроможності Греції могла бути посилена помилкою трейдера. Потім, в результаті спрацьовування захисного механізму на NYSE, багато учасників ринку переключилися на альтернативні торгові майданчики, де свій внесок до падіння котирувань внесли вже роботизовані торгові системи, що почали продаж цінних паперів для мінімізації втрат. Якби інші біржі мали аналогічні механізми захисту, такого суттєвого падіння котирувань можна було б уникнути.
"Механізми для запобігання різкому падінню котирувань існують зараз лише на одному з майданчиків (NYSE), що неправильно. SEC повинна виправити цю ситуацію. Їй варто втрутитися якомога раніше і роз'яснити, що ж у результаті відбулося і які заходи мають бути вжиті", - заявив в ефірі телеканалу CNBS голова банківського комітету сенату Крістофер Додд. Дійсно, на даний момент спеціальні захисні механізми, здатні зберігати від помилкових операцій і пом'якшувати сильні коливання цін, використовуються лише на NYSE. У разі їх спрацьовування розподіл заявок від учасників ринку переходить від комп'ютера до людини, що уповільнює торговий процес і дає брокерам час для визначення оптимальної вартості активу.