ua en ru

Собівартість газу українського видобутку в 2015 р. складе 319 дол./тис. куб. м, - "Нафтогаз"

Собівартість газу українського видобутку в 2015 р. складе 319 дол./тис. куб. м, - "Нафтогаз"

Економічно обґрунтована собівартість природного газу, видобутого ПАТ "Укргазвидобування", становитиме у 2015 р. 5430 грн за тис. куб. м або 319 дол. за курсом 17 грн/дол. Про це йдеться в інформаційній записці НАК "Нафтогаз України" у відповідь на запит Міністерства енергетики та вугільної промисловості, передає "Дзеркало тижня. Україна".

Згідно з документом, при розрахунку економічної собівартості були враховані експлуатаційні витрати, які без амортизації та плати за користування надрами становлять 208 грн/тис. куб. м, і адміністративні витрати, які складають 19,4 грн/тис. куб. м.

Також враховувалися й інші операційні витрати, зокрема, проведення сейсмічних, науково-дослідних робіт (21,9 грн/тис. куб. м).

Крім того, при розрахунках собівартості апарат НАК враховував амортизаційні витрати основних засобів (302,9 грн/тис. куб. м) і амортизаційні витрати права на користування надрами (311 грн/тис. куб. м).

НАК також враховував і вартість капіталу компанії, який складає 2854,2 грн/тис. куб м. Згідно з документом, вартість капіталу дорівнює доходу, який могла б отримати "Укргазвидобування" від вкладення капіталу в альтернативний актив зі схожим рівнем ризику.

Зазначимо, що весь газ, що видобувається "Укргазвидобуванням", що використовується для потреб українських домогосподарств. Цей газ покриває близько 70% потреб населення в газі і теплі. Інший газ для потреб населення та пільгових категорій споживачів "Нафтогаз" імпортує за ринковою ціною.

В даний час ціна на газ для населення коливається від 1182 до 4011 грн за тис. куб. м, в залежності від наявності лічильників та обсягів споживання.

Нагадаємо, в середині грудня глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв прогнозував підвищення тарифів на газ для споживачів в 3-5 разів.