ua en ru

Рахункова палата України: Обсяг заборгованості по зарплаті в 2009 р. виріс на 23,9% - до 1,5 млрд грн.

Обсяг заборгованості по зарплаті в 2009 р. виріс на 23,9% - до 1,5 млрд грн, повідомляє прес-служба Рахункової палати України. При цьому збільшення суми невиплаченої зарплати відбулось за рахунок економічно активних підприємств.

За інформацією прес-служби, рішення Кабміну спрямувати кошти Стабфонду на погашення заборгованості із зарплати було прийнято з порушенням ст.76 закону про держбюджет на 2009 р. та не відповідало меті створення цього фонду. Урядову постанову про перерозподіл напрямів використання коштів Стабфонду було прийнято без погодження з профільними комітетами Верховної Ради України (таке погодження відбулось майже місяць потому).

Через відсутність чіткого механізму спрямування коштів, а саме на погашення боргів із заробітної плати, кошти Стабфонду використовувалися на власний розсуд Мінвуглепрому України. Зокрема, Мінвуглепром, замість повернення заборгованості працівникам шахтовуглебудівельних підприємств, спрямував частину отриманих ресурсів на інші цілі. У результаті не за цільовим призначенням використано 1,4 млн грн.

«Не вирішило проблеми з погашенням заборгованості й незаконне запровадження Урядом цільового відшкодування податку на додану вартість у рахунок погашення заборгованості з виплати заробітної плати. Це створило нерівні умови для отримання платниками зазначеного відшкодування та призвело до нецільового використання 6,7 млн грн підприємствами, які... не мали заборгованості із заробітної плати», - йдеться у повідомленні прес-служби.

За рішенням колегії матеріали щодо нецільового використання коштів направлено до Генеральної прокуратури.