ua en ru

Рахункова палата: Кабмін не забезпечив раціональне використання біологічних ресурсів у басейнах Азовського і Чорного морів.

Кабмін України не забезпечив екологічно безпечні умови життєдіяльності громадян і суспільства, збереження навколишнього природного середовища та раціональне використання природних ресурсів, зокрема, водних біологічних ресурсів у басейнах Азовського і Чорного морів. Такий висновок зробила колегія Рахункової палати після розгляду результатів аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на забезпечення екологічної безпеки в Азово-Чорноморському басейні та охорону, регулювання і відтворення водних біологічних ресурсів, повідомляє прес-служба Рахункової палати України.

Одна з причин незадовільного екологічного стану Азово-Чорноморського басейну - незбалансована надмірна евтрофікація (збагачення водойм продуктивними біологічними елементами), що призводить до нестачі кисню та надалі до загибелі біологічних організмів. В результаті цілісна екосистема басейну зазнає різких і катастрофічних змін.

Роботи з поліпшення екологічної безпеки в басейні Азовського і Чорного морів протягом 2008-2009 рр. не забезпечувалися необхідним фінансуванням, а виділені кошти використовувались неефективно, з порушенням термінів розгляду і затвердження планових документів.

З метою створення сприятливих умов для розвитку рибного господарства у лютому 2004 р. було прийнято закон «Про загальнодержавну програму розвитку рибного господарства України на період до 2010 р.». Однак потребу в коштах на охорону, відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства у 2008 р. було забезпечено на 60%, у 2009 р. - лише на 38,6%.

З передбачених загальнодержавною програмою розвитку рибного господарства на період до 2010 року 64 заходів Держкомрибгосп виконав лише 14, при цьому жодний захід остаточно не завершено.