ua en ru

Рахункова палата: Департамент харчопрому МінАП неефективно управляв "Солотвинським солерудником".

Рахункова палата перевірила використання коштів державного бюджету в сумі понад 27,8 млн грн, спрямованих протягом 2006-2008 років на ліквідацію наслідків затоплення і консервацію шахт № 8 та № 9 держпідприємства "Солотвинський солерудник". Установлено, що Департамент харчової промисловості Міністерства аграрної політики неефективно управляв підпорядкованим йому підприємством, яке так і не поновило видобуток солі. Не досягнуто й захисту родовища кам'яної солі від ґрунтових і поверхневих вод. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

Уряд, у свою чергу, був заздалегідь поінформований про аварійний стан солерудника. Мінагрополітики ще в 2003 р. розробило і подавало на затвердження Кабміну комплекс заходів для порятунку підприємства. Проте запроваджені вони не були.

"Нерозпорядливість чиновників потягла за собою цілу низку проблем, які вийшли з регіонального на загальнодержавний рівень: екологічна проблема - забруднення солоною ропою, відкачаною з шахт, транскордонної ріки Тиса, економічна - скорочення надходжень до бюджетів усіх рівнів через зупинку діяльності підприємства", - сказано в повідомленні Рахункової палати.

Бездіяльність загрожує Солотвину серйозними соціальними проблемами, в зоні зсувів, які пішли по всьому селищу, мешкає на сьогодні, 1200 людей. Загострилася проблема охорони здоров'я людей: зупинка підприємства та небезпечний стан шахт загрожує існуванню підземних відділень Української та обласної алергологічних лікарень. Через періодичне їх закриття у 2007-2009 роках не проліковано понад 5 тис. хворих, з них 2 тис. дітей, повідомляє прес-служба Рахункової палати.