ua en ru

Рахункова палата: Позика МБРР, що надана Україні на розвиток системи кадастру, скорочена на 53,8% - до 105 млн доларів

Позика в розмірі 195 млн дол., що надана Україні Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР) на реалізацію в 2004-2012 рр. проекту "Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру", скорочена на 53,8% - до 105 млн долл. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати України.
Згідно повідомленню, Рахунковою палатою щороку здійснюється перевірка використання коштів зазначеної позики. У ході перевірки виявлено, що Держкомзем і Мінфін не створили ефективної системи управління проектом, що призвело до скорочення позики. Як наслідок, цілі проекту не можуть бути досягнуті в повних обсягах.
За 6 років реалізації проекту Держкомзем та ДП "Центр державного земельного кадастру" використали лише 23,7 млн дол. (або 12.1%) із загальної суми позики, і до терміну завершення проекту - 30 червня 2012 р. - залишаються ризики невикористання коштів позики, передбачених МБРР для завершення проекту вже після його реструктуризації.
Прес-служба відзначає, що соціальні цілі проекту, зокрема безоплатна заміна сертифікатів на право власності на землю на державні акти, також не досягнуті, а джерело фінансування втрачене. За весь період реалізації проекту видано 422 тис. державних актів на право власності на землю замість сертифікатів, що становить всього 11% від визначеного обсягу обміну документів.
Зберігаються ризики невиконання окремих договорів зі створення базових та індексних кадастрових карт, що передбачено проектом, також ризики додаткового навантаження на державний бюджет України у зв'язку з необхідністю приведення результатів виконаних договорів у відповідність з вимогами чинного законодавства.