ua en ru

Рахункова палата виявила порушень у сфері державних закупівель на загальну суму майже в 1 млрд 167,7 млн грн

Рахункова палата виявила порушень у сфері державних закупівель на загальну суму майже в 1 млрд 167,7 млн грн. Про це йдеться в повідомленні Рахункової палати за результатами аналізу стану функціонування державних закупівель в Україні у 2009 р.

Згідно даним відомства, уряд свідомо допускав зловживання монопольним становищем окремих комерційних структур на ринках державних закупівель, неправомірно обмежуючи конкуренцію у цій сфері. Так, у 2009 р. Кабмін прийняв 52 рішення, які надали можливість замовникам уникнути проведення конкурентної процедури закупівель, що фактично повністю зруйнувало конкурентне середовище в Україні та призвело до значних втрат коштів державного бюджету. Усього за окремими рішеннями Уряду без погодження з Мінекономіки торік укладено 1261 договір на загальну суму 10 млрд 162,1 млн грн.

Аналіз засвідчив, що Мінекономіки неналежно та не в повному обсязі виконувало функції уповноваженого органу у сфері державних закупівель: не володіло вичерпною й достовірною інформацією про стан держзакупівель, не зуміло реально запобігти системним порушенням законодавства у цій сфері. Загалом, мав місце формальний підхід до планування контрольної діяльності. Невиконання завдань, затверджених керівництвом міністерства, свідчить про необґрунтованість планування та безвідповідальне ставлення посадовців до своїх службових обов'язків.

Ситуація з репрезентативністю статистичної звітності у 2009 р. залишається незадовільною. Відсутній дієвий механізм збору статистичної інформації, налагодження якого покладено, згідно з положенням про держзакупівлі, на Держкомстат у координації з Мінекономіки. Проте міністерство не проводило збір даних про процедури закупівель, а користувалося даними Держкомстату. Оскільки ж звітність за договорами, укладеними на підставі рішень уряду, їхні суми, предмет закупівлі, учасники закупівель тощо Держкомстат не відображує, то й уповноважений орган не володіє повною та достовірною інформацією про стан державних закупівель в Україні та не може реально впливати на запобігання системним порушенням законодавства у цій сфері.

Втім, у міністерстві відсутня інформація про розгляд результатів спільних з правоохоронними органами перевірок у сфері держзакупівель, що свідчить про байдужість Мінекономіки до результатів своєї діяльності.