ua en ru

Рахункова палата України: Процес реструктуризації на гірничих підприємствах дійшов кризового стану

Проведений Рахунковою палатою аудит ефективності використання коштів держбюджету на реструктуризацію вугільної та торфодобувної промисловості у 2008-2009 рр. засвідчив, що цей процес на гірничих підприємствах дійшов кризового стану, повідомляє прес-служба відомства.

На сьогодні діють три програми з питань реструктуризації вугільної та торфодобувної промисловості, однак усі вони втратили актуальність. Потребує доопрацювання законодавство з регулювання процесів реструктуризації підприємств галузі, зокрема нормативно-правові акти з питань соціального захисту працівників, які вивільняються з ліквідованих шахт. Не врегульовані питання правового забезпечення правонаступництва підприємств.

Аудитом встановлено, що Мінвуглепром не впорався з виконанням покладених на нього завдань із реалізації державної політики щодо реструктуризації вугільної та торфодобувної промисловості. Міністерство так і не встановило конкретні терміни поетапного припинення видобутку вугілля, підготовки до ліквідації та ліквідації шахт.

Міністерство належним чином не контролювало планування і використання бюджетних коштів, через що протягом 2008-2009 р. використано неефективно близько 53 млн грн, з порушенням вимог законодавства - майже 654 млн грн, у тому числі за нецільовим призначенням 22,6 млн грн. Загалом же з початку реструктуризації сума неефективно використаних коштів становить 1 млрд 725 млн 528 тис. грн.

Тільки у 2008-2009 рр. держава спрямувала на комплекс робіт з ліквідації гірничо-видобувних підприємств 1,5 млрд грн. За останні 2,5 роки не закрито повністю жодної шахти. Перевіркою встановлено, що лише 1,6% асигнувань використано безпосередньо на заходи з реструктуризації, тоді як переважна частина коштів спрямована фактично на "проїдання".