ua en ru

Рахункова палата РФ сумнівається в здатності Росії замінити продукти з ЄС

Експерти Рахункової палати РФ засумнівалися в тому, що російським сільгоспвиробникам та харчової промисловості вдасться в повному обсязі замінити продукти з Євросоюзу і деяких інших країн, ввезення яких в Росії заборонений рішенням уряду.

Експерти Рахункової палати РФ засумнівалися в тому, що російським сільгоспвиробникам та харчової промисловості вдасться в повному обсязі замінити продукти з Євросоюзу і деяких інших країн, ввезення яких в Росії заборонений рішенням уряду.

На думку контрольного відомства, влада поки надають недостатню підтримку розвитку імпортозамінних виробництв

"Сучасний етап соціально-економічного розвитку країни фактично ставить в якості першочергового завдання переходу до імпортозамінної конкурентоспроможної моделі економічного зростання. Необхідні розрахунки та обґрунтування щодо розвитку імпортозамінних виробництв і покриття вітчизняним виробництвом відсутніх обсягів імпорту сільськогосподарських і продовольчих товарів у прогнозі не наведено", - наголошується у висновку СП на прогноз макроекономічних показників, використаний при для складання проекту федерального бюджету на 2015 рік і на плановий період 2016 і 2017 років.

У звіті РП наголошується, що частка імпорту в загальному обсязі окремих продовольчих товарів і використовуваного при їх виробництві сировини настільки висока, що обмеження поставок "може надати негативний вплив на індекс споживчих цін".

За перший тиждень жовтня споживчі ціни зросли, за даними Державної служби статистики Росії, на 0,2%. Настільки високі темпи зростання інфляції зберігаються в Росії вже три тижні - останній раз тижнева інфляція опускалася до 0,1% у середині вересня 2014 року. Особливо швидко дорожчають продукти, ввезення яких в Росію обмежили у рамках заходів у відповідь на санкції Заходу. З кінця вересня в Росії також почали зростати ціни на овочі та фрукти, які восени традиційно дешевшають.

За розрахунками СП, в 2013 році близько 40% від загального обсягу імпорту потрапили під ембарго категорій продуктів ввозилося в Росію саме з тих країн, звідки їх тепер завозити не можна. В разі введення заборони на постачання в Росію сільськогосподарської та продовольчої продукції з України ця частка може зрости приблизно до 45%. Між тим вітчизняні виробники поки що не готові в повному обсязі замінити імпортні поставки. В тому числі і через брак вільних виробничих потужностей.

"Таким чином, за деякими видами продовольчих товарів існують ризики неповної компенсації випадаючих обсягів імпорту продовольчих товарів. Це стосується певною мірою деяких видів м'ясних і молочних продуктів, а також сирів", - підкреслюється в звіті РП.

У документі наголошується також, що підприємства російської харчової промисловості активно використовують у своїй роботі імпортну сировину, в тому числі і ввозиться з країн ЄС та інших потрапили під ембарго держав, а це може створити додаткові труднощі при завантаженні наявних вільних виробничих потужностей".

У зв'язку з цим Рахункова палата закликала розробити комплекс заходів із розвитку імпортозамінних виробництв. До їх числа віднесено, зокрема, субсидування частини процентної ставки по реалізованим інвестиційним проектам у сфері виробництва сільськогосподарської продукції, переробки, зберігання і доставки продуктів до споживачів, субсидування з федерального бюджету, бюджетів регіонів на відшкодування частини витрат, пов'язаних зі збором молока і так далі.

Рахункова палата також зазначає, що в умовах принципово нової економічної ситуації, включаючи введення секторальних санкцій, потрібне уточнення низки державних програм. Рахункова палата вважає, що необхідно розробити чіткі механізми та комплекс заходів, що спрямовані на розвиток імпортозамінних виробництв, включаючи заходи державної підтримки, які були б зрозумілі бізнесу і населенню й містили конкретні терміни реалізації цих заходів.

Особливо підкреслюється, що відмова від реалізації таких заходів може призвести до того, що після зняття ембарго імпортні продукти повернуться на російський ринок і знову витіснять так і не зуміли закріпитися на ньому вітчизняних виробників.
"Існують ризики повернення на російський внутрішній ринок (після скасування обмежень) більш значних обсягів імпортної сільськогосподарської сировини і продовольства порівняно з очікуваним в прогнозі з-за недостатнього рівня конкурентоспроможності російських товаровиробників внаслідок збереження високої собівартості виробництва вітчизняних сільськогосподарських і продовольчих товарів", - підкреслюється в звіті.

У середині вересня Банк Росії опублікував доповідь, в якій зазначалося, що в найближчі місяці продовольчі ціни (а разом з ними і інфляція в цілому) продовжить розганяти введене урядом ембарго, й до звичайного рівня зростання цін може сповільнитися до весни 2015 року.

В доповіді ЦБ наголошується, що зниження цін на продукти і уповільнення інфляції може забезпечити зняття ембарго, очікуване в серпні-вересні 2015 року.

"Згідно з базовим сценарієм інфляція вийде на цільову траєкторію в кінці 2015 року і досягне середньострокової цілі 4% вже до середини 2016 року. Якщо дія імпортних обмежень триватиме і після третього кварталу 2015 року, а також у випадку більш тривалого періоду відновлення торговельних зв'язків з країнами Єврозони, після зняття імпортних обмежень темпи зростання продовольчих цін можуть зберегтися на підвищеному рівні значно довше", - підкреслюється в документі.

Нагадаємо, 7 серпня Росія опублікувала список продуктів, заборонених до ввезення на територію країни. До нього увійшли товари із США, Євросоюзу, Канади, Австралії і Норвегії. Документ підписаний прем'єр-міністром Дмитром Медведєвим і передбачає заборону на імпорт строком на один рік. Забезпечити контроль за його виконанням доручено Федеральній митній службі.