ua en ru

Рахункова палата попередила про високий ризик невиконання секторальної бюджетної підтримки ЄС

Рахункова палата попередила про високий ризик невиконання секторальної бюджетної підтримки ЄС Фото: Рахункова палата (ac-rada.gov.ua)

З початку впровадження програм бюджетної підтримки ЄС в Україні було передбачено надходження 439 млн євро допомоги

Рахункова палата України попередила про високий ризик невиконання програм секторальної бюджетної підтримки Європейського союзу (ЄС) в Україні. Про це повідомила прес-служба Рахункової палати.

Повідомляється, що Рахункова палата розглянула звіт про результати аналізу фінансування та виконання програм секторальної бюджетної підтримки ЄС в Україні.

"За результатами розгляду було прийнято відповідне рішення, яке констатує, що з початку впровадження програм секторальної бюджетної підтримки ЄС в Україні у відповідності з угодами про фінансування цих програм було передбачено надходження 439 млн євро безоплатної і безповоротної допомоги. На кінець 2017 року фактично надійшло 296,6 млн євро (67,56% від запланованих)", - йдеться в повідомленні.

За програмою ЄС, яка завершилася в 2008 році, було передбачено 344 млн євро, фактично надійшло 263 млн євро або 76,46%. За програмами, виконання яких триває, передбачене надходження у розмірі 95 млн євро, фактично надійшло на час проведення контрольного заходу - 33,5 млн євро, що становить лише 35,26%.

За даними Рахункової палати, зазначене свідчить про недостатність зусиль бенефіціарів у реформуванні відповідних секторів економіки, закладки в цих програми нереалістичних зобов'язань і про недостатній рівень діалогу між бенефіціарами програм та ЄС. Враховуючи, що строки практичної реалізації та фінансування 2-х програм, виконання яких завершується відповідно до 2021 і 2020 роках, ризик їх неповного виконання, є високим.

Нагадаємо, на початку березня повідомлялося, що в 2018 році Єврокомісія передбачила для України 32,5 млн євро в рамках програм секторальної бюджетної підтримки у сферах регіонального розвитку та державного управління.