ua en ru

Рахункова палата відзначає неефективність використання 13,2 млн грн, виділених на компенсацію ризику населення, що проживає близько АЕС

Колегія Рахункової палати розглянула матеріали проведеного аудиту ефективності використання субвенції з держбюджету на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження навколо діючих атомних електростанцій, повідомляє прес-служба відомства.

За результатами розгляду цього питання колегія наголосила на тому, що головними розпорядниками коштів субвенції у 2010 році було призначено Міністерство економіки, у 2011 році - Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, а не Міністерство надзвичайних ситуацій, яке відповідає за цивільний захист, техногенну і радіаційну безпеку.

Внаслідок цього тільки у 2010 році 13,2 млн грн. (або 25,7 відс. від загального обсягу видатків) розпорошено у незначних обсягах між великою кількістю об‘єктів, а також зірвано встановлені терміни виконання робіт з ремонту, реконструкції об'єктів соціальної інфраструктури.

Однією з причин зазначених недоліків аудитори вважають недосконалу нормативно-правову базу, що регулює надання та використання зазначеної субвенції. Законодавством передбачена можливість використання коштів за дуже широким переліком заходів на об'єктах соціальної інфраструктури (у закладах освіти, охорони здоров'я, культури, на об'єктах ЖКГ, автомобільних дорогах тощо).