ua en ru

Рахункова палата: НРКУ неефективно використала 25 млн грн, а НТКУ – 24 млн грн протягом 2010 р. та І півріччя 2011 р

За результатами розгляду звіту про ефективність використання коштів державного бюджету на функціонування і виконання статутних завдань національними телерадіокомпаніями колегія Рахункової палати зробила висновок, що управлінські рішення Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України щодо реалізації державної інформаційної політики в галузі телерадіомовлення неефективні та не сприяють виконанню поставлених державою завдань в інформаційній сфері.

За відсутності належного контролю з боку Держкомтелерадіо як спеціально уповноваженого органу виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики в інформаційній сфері, обидві державні компанії не привели свій організаційно-правовий статус у відповідність до вимог чинного законодавства. Відтак залишаються законодавчо неунормованими статути цих компаній, не розроблені та не затверджені нормативи їхнього фінансування.

Телерадіокомпанії використовують бюджетні кошти, спрямовані на виконання державного замовлення, практично лише на утримання, що не сприяє їхній зацікавленості у створенні якісного та конкурентоспроможного продукту на інформаційному ринку, пошуку можливостей для надходження доходів від телерадіовиробництва. Як засвідчила перевірка, протягом 2010 та І півріччя 2011 років Національною радіокомпанією неефективно і з порушеннями бюджетного та чинного законодавства витрачено близько 25 млн грн, Національною телекомпанією - понад 24 млн грн.