ua en ru

Рахункова палата: Доходи фондів соцстрахування в 2011 р. збільшилися на 20%

Доходи фондів соціального страхування в 2011 р. збільшилися в порівнянні з 2010 р. на 20%, повідомляє прес-служба Рахункової палати України.

Згідно висновку Рахункової палати, зростання відбулося за рахунок запровадження в 2011 р. єдиного внеску, яке дало змогу консолідувати в одному органі - Пенсійному фонді функції збору, обліку і контролю за його сплатою, створити єдину базу платників та сформувати Державний реєстр загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Разом з тим, зазначили аудитори, навантаження зі сплати єдиного внеску на роботодавця і найманих працівників майже не змінилося. Розміри єдиного внеску сформовано зі страхових внесків і зборів, що сплачувалися до 4-х фондів соціального страхування. Запроваджений механізм збору, обліку та розподілу єдиного внеску, за наявності значної кількості рахунків для його надходження, не дозволив досягти очікуваного спрощення процедури сплати цього внеску.

Не змінилася й організаційна структура управління зазначеними фондами. До їхніх обов'язків, як і раніше, належить контроль за цільовим використанням страхових коштів, наданих страхувальникам, та проведення перевірок страхувальників. При цьому окремі напрями страхового забезпечення є тотожними, тож це питання потребує подальшого вирішення з метою раціонального використання коштів єдиного внеску на утримання апарату фондів.

Повністю не усунуто проблему з наповненням бюджетів окремих фондів соцстрахування. Незважаючи на збільшення власних надходжень, Пенсійний фонд і надалі своєчасно та в повному обсязі виплачує пенсії та допомоги за рахунок бюджетних запозичень. Що ж до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, то внаслідок зменшення в 2011 р., порівняно з 2009-2010 рр., видатків на придбання санаторно-курортних путівок майже в 6 разів забезпечити ними вдалося лише 7% від загальної кількості застрахованих осіб.

Негативно позначилася на показниках дохідної частини бюджетів фондів недоїмка зі сплати єдиного внеску роботодавцями, обсяги якої на кінець минулого року становили 764 млн грн. Майже половину цієї суми недоотримано від тих платників єдиного внеску, які мають заборгованість із зарплати.

За даними Пенсійного фонду, 2 млн застрахованих осіб отримують зарплату на рівні мінімальної або нижче, що свідчить про наявність тіньового фонду оплати праці.