ua en ru

Рахункова палата: Більшість шахтарів, зайнятих на підземних роботах, не отримала протягом 2009 р. підвищення зарплати від 0,5 до 1,8 тис. грн щомісячно.

Більшість шахтарів, зайнятих на підземних роботах, не отримала протягом 2009 р. підвищення зарплати від 0,5 до 1,8 тис. грн щомісячно, повідомляє прес-служба Рахункової палати України за результатами висновку колегії відомства.
Подібна ситуація стала можлива внаслідок нехтування вимог закону "Про підвищення престижності шахтарської праці".
Ставки та оклади підвищено 17,2 тис. працівників, зайнятих на підземних роботах, що становить лише 13,3% від їх загальної чисельності. Недостатнє фінансове забезпечення спричинило скорочення кадрів Державної воєнізованої гірничорятувальної служби у вугільній промисловості, у тому числі скорочено 383 штатні одиниці працівників, що безпосередньо займаються аварійно-рятувальними роботами.
Уряд не забезпечив своєчасного внесення змін до закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" у частині встановлення ставки податку з доходів для шахтарів, які зайняті на підземних роботах повний робочий день, у розмірі 10%. Ця норма була введена лише з 1 січня 2010 р. Тому лише на 5 перевірених підприємствах Донецької та Луганської обл. протягом 2009 р. 26,7 тис. гірників втратили 56,9 млн грн реального доходу, або в середньому по 2 тис. грн кожен.