ua en ru

СБУ: За 2 міс. до банків недобросовісними позичальниками повернуто 26,9 млн грн кредитних коштів.

До банківських установ недобросовісними позичальниками повернуто 26,9 млн грн кредитних коштів. Про це повідомляє прес-служба Служби безпеки України. СБУ на виконання указу Президента України від 8 жовтня 2009 р. №813 здійснює заходи щодо відновлення стабільності у банківській системі держави та забезпечення захисту прав громадян-вкладників банків. Зокрема, в банківських установах, де Національним банком України введено тимчасові адміністрації, відповідно до вимог закону "Про банки та банківську діяльність" проводиться правовий аналіз умов укладання кредитних угод з недобросовісними позичальниками. На сьогодні організовано перевірку законності видачі понад 900 кредитів на загальну суму близько 15,7 млрд грн.

За результатами цієї роботи з моменту набуття чинності указу Президента України до ВАТ КБ "Надра" повернуто 17 млн грн, до ТОВ "Укрпромбанк" - 9,6 млн грн.

Зокрема, СБУ перевіряє інформацію щодо неправомірних дій власників торгівельної мережі "Таргет" (м. Харків), які з використанням судової системи ухиляються від повернення ними кредитних ресурсів банківським установам на суму понад 1,2 млрд грн. З'ясовано, що власниками вказаної структури в Господарському суді Харківської області ініційовано процедури банкрутства низки юридичних осіб - позичальників, а також подані судові позови задля відчуження на користь третіх осіб нерухомості (будівлі супермаркетів, які перебувають у заставі в банках), що ставить під загрозу виконання зобов'язань перед банківськими установами.

Отримані в ході перевірки матеріали СБУ направлятиме до Генеральної прокуратури України.