ua en ru

СБУ в Житомирській області повідомила про підозру у держзраді журналісту

СБУ в Житомирській області повідомила про підозру у держзраді журналісту Фото: затримання (Pixabаy)

За вказівкою російських кураторів блогер поширював антиукраїнські матеріали

У Житомирській області співробітники Служби безпеки України припинили діяльність місцевого блогера-журналіста, який за вказівкою російських кураторів готував і поширював антиукраїнські матеріали. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Так, правоохоронці встановили, що житомирський журналіст з 2014 року на замовлення керівництва пропагандистських державних російських інформагентств створював тенденційні публікації.

"Тематику і матеріали він отримував поштою або на месенджер, а іноді "інформаційному наймита" дозволялося самим вибирати тему", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що гонорари за публікації зловмисник отримував через міжнародні системи онлайн-розрахунків.

Повідомляється, що підготовлені журналістом авторські статті, з потрібними кремлівським кураторам акцентами, публікувалися на шести інтернет-сайтах, які адмініструвалися з РФ і тимчасово окупованих територій України.

Під час досудового розслідування було проведено лінгвістичні і судово-психологічні експертизи текстів житомирського журналіста.

За висновком експертів, матеріали містять заклики до розпалювання національної ворожнечі всередині країни та між Україною і сусідніми дружніми державами, а також показали їх маніпулятивне вплив на свідомість читачів і підбурювання аудиторії на вчинення конкретних дій на шкоду суверенітету і незалежності держави.

В рамках відкритого кримінального провадження, співробітники спецслужби провели санкціоновані обшуки за місцем проживання блогера. В ході проведення обшуків правоохоронці виявили комп'ютерну техніку з доказами у вигляді листування з російськими кураторами та підготовки антиукраїнських матеріалів.

У зловмисника також вилучено копії укладених з державними інформаційними агентствами РФ угод на підготовку замовних статей, акти прийому-передачі робіт по обумовлений гонорар і банківські картки, на які перераховувалися гроші.

Блогеру-журналісту повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 161 і ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України.

altalt

Фото: затримання блогера в Житомирській області (ssu.gov.ua)

Нагадаємо, раніше повідомлялося,що Російська Федерація організовує і координує всі фейкові протестні акції в Україні.

"Все фейкові акції організовуються за схожим сценарієм, координуються спеціально призначеними кураторами, які знаходяться на території Росії. Під час проведення цих псевдопротестов співробітники спецслужби не зафіксували жодного факту участі в них справжніх представників національних меншин", - йдеться в повідомленні.