ua en ru

СБУ засекретила дані про особовий склад батальйону "Айдар", - нардеп

СБУ засекретила дані про особовий склад батальйону "Айдар", - нардеп Фото: батальйон "Айдар"

Фриз подякувала спецслужбі за оперативне реагування

Служба безпеки України віднесла до державної таємниці відомості про особовий склад добровольчого батальйону "Айдар". Про це з посиланням на відповідь СБУ на депутатське звернення заявила нардеп із фракції "Блок Петра Порошенка" Ірина Фриз, повідомили у прес-службі БПП.

"Після кількох випадків розкриття особистих даних особового складу
підрозділів ЗСУ в зоні АТО, Служба безпеки України порушила кримінальні справи за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.422 КК України, тобто розголошення відомостей військового характеру, що становлять державну таємницю, або втрата документів чи матеріалів, що містять такі відомості за відсутності ознак державної зради. Крім того, за результатами депутатського звернення порушено питання про віднесення відомостей про особовий склад батальйону "Айдар" до державної таємниці", - зазначила Фриз.

При цьому в документі за підписом голови СБУ Василя Грицака йдеться, що, відповідно до ч.2 ст.17 закону "Про боротьбу з тероризмом", забороняється розповсюдження через ЗМІ або в інший спосіб інформації, яка розкриває дані про персональний склад співробітників спецпідрозділів та членів оперативного штабу, що беруть участь у проведенні АТО, а також про осіб, які сприяють проведенню вказане операції (без їх згоди).

"Разом з тим, на сьогодні відсутній нормативно-правовий акт, яким би встановлювалася відповідальність за поширення інформації, передбаченої ст.17 закону України "Про боротьбу з тероризмом"", - додали в СБУ.

СБУ засекретила дані про особовий склад батальйону "Айдар", - нардеп

СБУ засекретила дані про особовий склад батальйону "Айдар", - нардеп

Фото: відповідь СБУ щодо "Айдару"

Нагадаємо, раніше повідомлялось про те, що "Айдар" переформують на штурмовий підрозділ ЗСУ.

За даними управління військової служби правопорядку ЗСУ на кінець червня, бійці "Айдара" здійснили понад 100 правопорушень.