ua en ru

СБУ закрила справи проти Турчинова і Тягнибока за фактами закликів про захоплення держвлади

Служба безпеки України (СБУ) закрила кримінальні провадження стосовно народних депутатів України Олександра Турчинова, Олега Тягнибока, Миколи Катеринчука, Олега Ляшка та політика Юрія Луценка за фактами закликів, спрямованих на захоплення державної влади.

Служба безпеки України (СБУ) закрила кримінальні провадження стосовно народних депутатів України Олександра Турчинова, Олега Тягнибока, Миколи Катеринчука, Олега Ляшка та політика Юрія Луценка за фактами закликів, спрямованих на захоплення державної влади. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України (ГПУ).

Як пояснюють у ГПУ, під час мирних акцій протесту на Майдані Незалежності у Києві Головним слідчим управлінням Служби безпеки України розслідувалися кримінальні провадження стосовно зазначених політиків за фактами дій та закликів спрямованих на захоплення державної влади та таких, що загрожують громадському порядку.

Упродовж лютого 2014 р. кримінальні провадження були закриті процесуальним прокурором на підставі ст.ст. 1,3,4 п.4 ст. 5 закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань".

Заступником генпрокурора України зазначені рішення були скасовані, оскільки в діях вказаних осіб відсутній умисел на вчинення кримінального правопорушення.

Цього ж дня Головним слідчим управлінням СБУ ці кримінальні провадження були закриті за відсутністю у діях політиків складу кримінального правопорушення на підставі п.2 ст. 284 КПК України.