ua en ru

СБУ зафіксувала понад 50 спроб вербування українських трудових мігрантів спецслужбами Росії

СБУ зафіксувала понад 50 спроб вербування українських трудових мігрантів спецслужбами Росії Фото: СБУ (flickr.com/securityserviceofukraine)

У Луганській області зафіксовані спроби вербування українських працівників

У Луганській області Служба безпеки України (СБУ) зафіксувала масові спроби вербування українських трудових мігрантів спецслужбами Російської Федерації (РФ). Про це повідомляє прес-служба СБУ.

"Співробітники СБУ протягом 2016-2017 років зафіксували понад 50 спроб вербування українських трудових мігрантів спецслужбами РФ. Правоохоронці встановили, що "колеги" з РФ вдаються до шантажу і створюють штучні компрометуючі ситуації для примусу працівників до негласної співпраці", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією прес-служби, основні місця вербувальних підходів: російсько-український кордон, лінія розмежування і тимчасово окуповані території терористами.

Так, під час проходження паспортного і митного контролю під виглядом нібито додаткової перевірки документів працівників запрошують в окреме приміщення для бесіди з кадровими співробітниками ФСБ РФ.

Потім залякуванням і погрозами заборони в'їзду на територію РФ, проблемами з правоохоронними органами РФ вони намагаються змусити українців погодитися на негласну співпрацю.

Наголошується, що спецслужби країни-агресора пропонують громадянам України збирати і передавати відомості про дислокацію та переміщення підрозділів ЗСУ, їх кількість і озброєння, деталі про роботу українських силових структур, тобто підштовхують до державної зради.

В СБУ нагадали, що такі дії кваліфікуються у відповідності зі ст. 111 (державна зрада) КК караються позбавленням волі на строк до 15 років. Однак громадяни, які не виконують злочинне завдання і добровільно заявляють органам державної влади про свій зв'язок з ними, звільняється від відповідальності.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що співробітники СБУ затримали інформатора бойовиків поблизу лінії розмежування на Донбасі.