ua en ru

СБУ затримала організатора замовних російських мітингів

СБУ затримала організатора замовних російських мітингів Фото: СБУ (flickr.com/securityserviceofukraine)

Фейкові акції фінансувалися російськими кураторами

Служба безпеки України затримала мешканця Львівської області за причетність організації та проведення у Львівській, Рівненській та Київській областях мітингів, замовниками яких є російські спецслужби. Про це повідомляє прес-центр СБ України.

"Правоохоронці задокументували, що зловмисник отримував від російських спецслужб вказівки та спеціально розроблені інструкції щодо проведення псевдопротестних акції…Слідством здобуто докази, що фейкові акції фінансувалися російськими кураторами. На проведення однієї "акції" виділялося від 4 до 10 тисяч доларів", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що організатор збирав групи з малозабезпечених категорій громадян, контролював виготовлення та розповсюдження агіток із закликами виходити на мітинги, які підбурювали населення до масових безпорядків.

"Зокрема, на Рівненщині, кремлівськими пропагандистами був розроблений сценарій штучних протестів для "боротьби з бурштиновою мафією" з акцентом начебто на неконтрольованість владою видобутку сонячного каменю. У разі ігнорування вимог "мітингувальників", вони, за сценарієм, мали вимагати повну автономію регіону", - повідомили в СБУ.

Під час обшуку правоохоронці вилучили у підозрюваного засоби зв’язку, що використовувались для координації з іноземними кураторами, та виявили переписку з інструкціями. За посягання на територіальну цілісність України йому оголошено про підозру та взято під варту.

Нагадаємо, за підготовку упереджених матеріалів у ЗМІ СБУ у вівторок, 21 листопада, прийняла рішення про депортацію з України російського журналіста Ігоря Петрашевича.