ua en ru

СБУ затримала капітана КДБ Придністров'я

Служба безпеки України від 30 березня затримала капітана Комітету державної безпеки самопроголошеної Придністровської Молдавської Республіки Придністров'я.

Служба безпеки України від 30 березня затримала капітана Комітету державної безпеки самопроголошеної Придністровської Молдавської Республіки Придністров'я. Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

"В результаті проведення спецоперації контррозвідка СБ України затримала "на гарячому" капітана КДБ самопроголошеної ПМР Кузьмука під час його зустрічі з агентом-громадянином України ", - йдеться в повідомленні.

Затриманий Кузьмук, як повідомляє прес-служба СБУ, підтвердив свою приналежність до кадрового складу КДБ ПМР.

"Встановлено, що шпигун намагався налагодити канал незаконних постачань зброї і боєприпасів з території Придністров'я в Україну з метою дестабілізації суспільно-політичної ситуації і зриву виборів Президента України", - підкреслюється в повідомленні.

На даний момент українська сторона ініціювала процедуру передачі Кузьмук до правоохоронних органів Молдови.

Нагадаємо, 29 березня міністр закордонних справ України Андрій Дещиця висловив стурбованість ситуацією в Придністров'ї, зокрема, заявами лідерів регіону про бажання приєднатися до Росії. За його словами, це може загрожувати південним та східним областям України.

У свою чергу КДБ ПМР 25 березня виступив з заявою про встановлення факту обльоту і здійснення відео - та фотозйомки території невизнаної держави Придністровської Молдавської республіки з використанням безпілотного літального апарату (БПЛА) 23 березня.

"На підставі попередніх даних було встановлено, що запуск БПЛА був здійснений з території України групою осіб, імовірно мають відношення до оперативно-технічним підрозділам СБУ, Генштабу Міноборони України, або до прихильників "Правового сектора" з метою проведення розвідувальних дій на території ПМР", - повідомляла прес-служби КДБ ПМР.