ua en ru

СБУ затримала двох громадян України за підозрою у шпіонажі на користь Чехії

За підозрою у шпіонажі на користь Чеської республіки Служба безпеки України (СБУ) затримала двох громадян України. Про це на брифінгу заявила прес-секретар СБУ Марина Остапенко, передає кореспондент РБК-Україна.

М.Остапенко повідомила, що було затримано співробітника державного підприємства "Завод 410 цивільної авіації", який впродовж досить довгого часу передавав секретну інформацію аташе з питань оборони Посольства Чеської республіки полковнику Зденеку Кубічеку.

"Згідно з посадовими обов'язками, громадянин С. був обізнаний з відомостями щодо розвитку авіабудівельної промисловості України і співробітництва у цій галузі з іншими країнами... Під час контактів з цим громадянином аташе за грошову винагороду отримував матеріали щодо перспектив діяльності заводу "Південмаш", програм з розробки літаків АН-70 і АН-178, а також документацію щодо системи активного захисту літальних апаратів "Адрос", - сказала прес-секретар СБУ. Також, за словами М.Остапенко, чеського дипломата цікавили матеріали стосовно бронетанкового машинобудування і супутникової навігацїі танків "Оплот".

За скоєння даного злочину у березні поточного року СБУ порушила кримінальну справу за ча. 2 ст. 330 Кримінального кодексу України (передача або збирання відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, яка є власністю держави, вчинені з корисних мотивів). Стаття передбачає позбавлення волі терміном від 4 до 8 років. Даний громадянин наразі знаходиться під вартою.

Іншим підозрюваним у шпіонажі є важливий секретоносій Міністерства оборони України майор Л. Щодо неї М.Остапенко повідомила: "У 2005 р. вона була завербована спецслужбами Чехії і за грошову винагороду передавала секретну інформацію про розробки у сфері створення новітніх зразків військової техніки та озброєння". Прес-секретар СБУ додала, що протягом останніх 5 років ця особа здобувала та передавала чеській стороні копії таємних документів, що стосуються діяльності військових наукових закладів. Її було затримано під час спроби покинути територію України. Також відомо, що в березні 2011 р. вона попросила політичного притулку в Чехії.

Стосовно даної особи порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 328 Кримінального кодексу України (розголошення державної таємниці). Наразі майор Л. знаходиться на підписці про невиїзд.

М.Остапенко також повідомила, що керівнику чеської дипломатичної місії було висловлено рішучий протест проти використання дипломатичного статусу для збору інформації, що становить державну таємницю в Україні. Нагадаємо, що Міністерство закордонних справ України сьогодні проголосило персонами нон-грата двох чеських дипломатів.