ua en ru

СБУ порушила чотири справи проти співробітників великого виробника снеків S.I.GROUP

Служба безпеки України (СБУ) порушила чотири справи проти співробітників великого виробника снеків S.I.GROUP.

Служба безпеки України (СБУ) порушила чотири справи проти співробітників великого виробника снеків S.I.GROUP. Про це пише "Комерсант-Україна".

В управлінні СБУ у Дніпропетровській області заявили про факти незаконного збирання комерційної та приватної інформації, що проводилося співробітниками великої торгово-виробничої корпорації.

"У структурі діяла група осіб з числа керівництва і службовців, які за допомогою спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації здійснювали аудіо - та відеоспостереження за представниками інших підприємств", - йдеться в повідомленні СБУ.

В ході перевірки СБУ встановила причетність деяких співробітників підприємства до незаконного обігу наркотичних засобів і прекурсорів, а також факти ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. "Під час обшуків було вилучено GSM-мікрофони, трекери з вбудованими мікрофонами і спеціалізовані диктофони, 170 блістерів медичного препарату, який містить псевдоефедрин, і фінансово-бухгалтерські документи", - повідомив керівник прес-служби управління СБУ в Дніпропетровській обл. Ігор Воловик.

Слідчий відділ СБУ відкрив кримінальні провадження за ч. 2 ст. 359 ("незаконне придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації"), ч. 2 ст. 307 ("незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів"), ч. 3 ст. 212 ("ухилення від сплати податків") і ч. 2 ст. 311 ("незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання прекурсорів) Кримінального кодексу (покарання - до десяти років позбавлення волі). Трьом особам було оголошено про підозру у скоєнні злочинів.

Як вдалося з'ясувати, підозрювані працювали в одному з підрозділів корпорації S.I.GROUP, що випускає харчову продукцію під брендами "Мачо", "SEMKI", "Флінт", "Козацька розвага", "KartoFan", "Морські", "Red Pistachio", "FITTO". "Троє співробітників компанії здійснювали стеження за представниками конкуруючих підприємств і незаконні поставки наркопрепаратов в мережу аптек Дніпропетровська. Керівник групи заарештований", - заявило джерело в СБУ.

Відзначимо, що в S.I.GROUP вважають кримінальні провадження сфабрикованими. "СБУ діє в інтересах роздрібної мережі АТБ, з якою у нас конфлікт. АТБ має дебіторську заборгованість перед S.I.GROUP у розмірі 108 млн грн, яку не хоче виплачувати. Зв'язку керівництва АТБ дозволяють звернутися до СБУ, щоб чинити на нас тиск. Вже проведено близько 40 обшуків, вилучено 200 комп'ютерів, були заведені "ліві" справи по наркотикам і прослуховування. Нібито ми встановили в офісі АТБ прослуховуючі пристрої, що є повною маячнею. Це робиться спеціально, щоб паралізувати роботу підприємства і не платити нам 108 млн грн. Навіть при обшуках перше, що цікавило співробітників СБУ - документи по дебіторській заборгованості", - розповів директор ТОВ "Снек експорт" (входить в холдинг S.I.GROUP) Ігор Шевченко. За його словами, S.I.GROUP вже готує стратегію захисту і планує подавати позов до АТБ.

У мережі АТБ підтвердили наявність господарського конфлікту між компанією "АТБ-маркет" і корпорація S.I.GROUP. "Взаємні претензії та фінансові вимоги пред'являються у позасудовому порядку. Якщо господарський спір не буде врегульовано, компанія "АТБ-маркет" планує звернутися в суд", - заявила начальник відділу зв'язків з громадськістю та пресою корпорації АТБ Ганна Лічман. При цьому рітейлер категорично заперечує спробу силового тиску на S.I.GROUP: "Прагнення пояснити кризову ситуацію у діяльності S.I.GROUP шкідливим впливом контрагентів демонструє небажання визнавати серйозні управлінські прорахунки, що призвели не тільки до порушення закону, але й до втрати ділової репутації".