ua en ru

СБУ повідомила про приїзд помічника Путіна у Донецьк

СБУ повідомила про приїзд помічника Путіна у Донецьк Фото: Владислав Сурков

Кремль готує кадрові перестановки і "вибори" на Донбасі

Помічник президента Росії Володимира Путіна Владислав Сурков 16 лютого 2016 року перебував в окупованому проросійськими бойовиками Донецьку. Про це сьогодні на брифінгу повідомив керівник апарату голови Служби безпеки України (СБУ) Олександр Ткачук, передає кореспондент РБК-Україна.

"Отримана достовірна інформація про те, що 16 лютого в місті Донецьк перебував помічник президента Російської Федерації Путіна Владислав Сурков. Російською стороною дуже ретельно приховувалася підготовка до цього візиту", - заявив Ткаченко.

За його словами, під час візиту Сурков заслухав звіти керівників так званих місцевих адміністрацій самопроголошеної "Донецької народної республіки" (ДНР). Зокрема, він знайомився з поточними особливостями розвитку суспільно-політичної, військово-політичної, соціально-економічної та гуманітарної ситуації в регіоні.

"Також одним з розглянутих питань під час зустрічей з місцевими була підготовка до так званих виборів на території ДНР. При цьому за підсумками тих зустрічей, які відбулися в Донецьку, Владислав Сурков прийняв низку рішень, які будуть стосуватися кадрових перестановок, а також певних політичних питань на території так званої ДНР", - повідомив Ткачук.

Зокрема, за даними СБУ, на даний момент під загрозою звільнення перебуває так званий міністр закордонних справ ДНР Олександр Кофман, керівник адміністрації глави ДНР Максим Лещенко та в. о. голови адміністрації Дебальцевого.

"Цей факт не є поодиноким. Наскільки нам відомо, також 19-20 січня пан Сурков знаходився в Луганській області, в принципі, з дуже схожою місією, де заслухав місцевих керівників. І такі виїзди безпосередньо наближеної до президента РФ особи, звичайно, ще раз доводять те, наскільки щільно Кремль контролює все те, що відбувається на окупованій території Донбасу. Це ще раз доводить, що фактично все керівництво маріонеткових республік знаходиться під дуже пильним контролем з боку російських політичних кіл", - додав Ткачук.

Нагадаємо, раніше Саакашвілі заявив, що Сурков керує планом по дестабілізації ситуації в українській Бессарабії.