ua en ru

СБУ та РНБО просять перевірити факти про можливу торгівлю АТБ з Кримом і Донбасом

СБУ та РНБО просять перевірити факти про можливу торгівлю АТБ з Кримом і Донбасом Фото: АТБ

ЗМІ оприлюднили відповідні звернення депутатів

Депутати групи "Депутатський контроль" Геннадій Кривошея, Дмитро Лубинець і Андрій Шинькович звернулись до голови Служби безпеки України (СБУ) Василя Грицака та секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олександра Турчинова щодо фактів торгівлі мережі супермаркетів АТБ з Кримом і Донбасом. Копії відповідних звернень опублікували українські ЗМІ.

Як зазначається, мережа супермаркетів "АТБ-Маркет" у 2014 році провела "судову реструктуризацію своїх активів у Криму, що дозволило їй залишити контроль над об'єктами нерухомості та іншим майном.

Зокрема, за даними у зверненні депутатів, щоб не допустити втрати власності в Криму, в 2014 році "головна компанія" подала позов (справа №904/1990/14) проти дочірніх компаній у Криму на суму близько 400 млн гривень.

"На забезпечення позову суд заарештував майно "боржників" і арешти були зняті тільки в жовтні 2016 року. Крім того, аналогічний позов був поданий в "Арбітражний суд Республіки Крим", оскільки відповідачі-"близнюки" перереєструвалися за законами РФ. У російському суді справа розглядається під №А83-1704/2015. Суддя в Криму також наклав арешт на цю нерухомість", - йдеться у зверненні депутатів.

Згідно з документом, на переконання політиків, той факт, що нерухомість продовжує експлуатуватися незважаючи на арешти, підтверджується інформацією, згідно з якою в 2016 році ТОВ "ПУД" (Росія) отримала ліцензії на торгівлю алкоголем як раз за адресами, за якими розташовані заарештовані об'єкти "АТБ".

"Таким чином, "АТБ-Маркет" в Криму перереєстрований і зараз працює під новою назвою "ПУД". Його юридична адреса – м. Краснодар, фактична – в Сімферополі... При цьому можна дійти до висновку, що мережу досі контролюють компанії Геннадія Буткевича, Євгена Єрмакова і Віктора Карачуна – співзасновників корпорації "АТБ", - йдеться у зверненні.

Також члени "Депутатського контролю" підозрюють, що реальний контроль над мережею можуть здійснювати представники Росії, зокрема відомий підтримкою бойовиків на Донбасі російський олігарх Костянтин Малофєєв. Що стосується торгівлі на території окупованих територій Донбасу, то депутати, посилаючись на публікації в ЗМІ, стверджують, що мережею супермаркетів "Народний" в Донецьку нібито керує колишній нардеп від Партії регіонів, екс-заступник голови СБУ і "один з найкращих друзів засновника "АТБ" Геннадія Буткевича" Юрій Самойленко.

Депутати звернулися до голови СБУ та секретареві РНБОУ з вимогою перевірити викладені факти і дати оцінку можливої загрози національній безпеці у зв'язку з цим.

СБУ та РНБО просять перевірити факти про можливу торгівлю АТБ з Кримом і ДонбасомСБУ та РНБО просять перевірити факти про можливу торгівлю АТБ з Кримом і ДонбасомСБУ та РНБО просять перевірити факти про можливу торгівлю АТБ з Кримом і ДонбасомСБУ та РНБО просять перевірити факти про можливу торгівлю АТБ з Кримом і ДонбасомСБУ та РНБО просять перевірити факти про можливу торгівлю АТБ з Кримом і ДонбасомСБУ та РНБО просять перевірити факти про можливу торгівлю АТБ з Кримом і Донбасом