ua en ru

СБУ викрила російських "дігерів", які збирали інформацію про підземні об’єкти України

СБУ викрила російських "дігерів", які збирали інформацію про підземні об’єкти України Фото: вилучені технічні засоби (ssu.gov.ua)

Іноземців викрили під час спроби проникнення на територію однієї зі станцій Київського метрополітену

Служба безпеки України (СБУ) викрила громадян Російської Федерації (РФ), які збирали інформацію про підземні об’єкти України. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

"Співробітники СБУ викрили громадян РФ на спробі збору в інтересах країни-агресора інформації про системи підземних комунікацій об’єктів критичної інфраструктури нашої держави", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляється, правоохоронці встановили, що в січні 2018 року двоє російських громадян - учасників руху так званих "дігерів" були завербовані представниками Федеральної служби безпеки РФ. За завданням "куратора" агенти повинні були збирати інформацію про підземні об’єкти, що розташовані, насамперед у великих промислових містах та столицях країн Європейського Союзу, а також в Україні.

Зазначається, що оперативники спецслужби викрили іноземців під час спроби несанкціонованого проникнення на територію однієї зі станцій Київського метрополітену.

Під огляду речей затриманих співробітники СБУ знайшли альпіністське спорядження, технічні засоби фото- та відеофіксації, а також пристрої механічного злому для подолання систем охорони.

СБУ викрила російських "дігерів", які збирали інформацію про підземні об’єкти України

Фото: вилучені технічні засоби

Як повідомляється, зважуючи на те, що російські "дігери" не вчинили злочину та активно співпрацювали з вітчизняними правоохоронцями, українська сторона прийняла рішення щодо їх примусового повернення до РФ. Обом молодикам також забороно в’їзд на територію України терміном на п’ять років.

Нагадаємо, що 22 травня 2018 року стало відомо, що Служба безпеки України з початку року направила до суду обвинувальні акти щодо 28 "посадових осіб" окупаційної влади так званої "Луганської народної республіки".