ua en ru

СБУ викрила масштабні порушення з утилізації небезпечних медичних відходів

СБУ викрила масштабні порушення з утилізації небезпечних медичних відходів Фото: СБУ (RFE/RL, Inc.)

Завдяки діям співробітників СБУ вдалося запобігти епідеміологічній небезпеці

Служба безпеки України (СБУ) викрила масштабні порушення з утилізації небезпечних медичних відходів в Запорізькій і Дніпропетровській областях. Про це повідомляє прес-служба СБУ в Facebook.

"Співробітники СБУ спільно з Національною поліцією під процесуальним керівництвом прокуратури виявили порушення підприємством норм утилізації небезпечних біологічних відходів в Запорізькій і Дніпропетровській областях", - йдеться в повідомленні.

За інформацією прес-служби, співробітники СБУ в Дніпропетровській області задокументували, що фірма, яка є "монополістом", і має відповідну ліцензію на збирання, транспортування та утилізацію небезпечних медичних відходів, грубо порушувала норми чинного законодавства.

Згідно з правилами знищення лікарських і біологічних засобів, що не підлягають подальшому використанню, вони набувають статус "відходів" і передаються для знищення.

У свою чергу, підприємство свозило залишки до складських приміщень, а також на територію промислового майданчика в Запоріжжі, незаконно використовувало її як "звалище".

Так, під час огляду цих територій правоохоронці виявили 2,5 тонни використаного медичного інструментарію, лікарських діагностичних і дезінфікуючих засобів, елементів живлення, приладів і устаткування, що містять ртуть та важкі метали.

На Запоріжжі #СБУ викрила масштабні порушення з утилізації небезпечних медичних відходів (відео) Співробітники Служби б...

Опубліковано Служба безпеки України 22 грудня 2017 р.

Крім того, 1,5 тонни органічних медичних відходів, предмети забруднені біологічними рідинами, відходи медичних закладів та мікробіологічних лабораторій, що здійснюють роботи із збудниками туберкульозу у відкритій формі.

За висновком експертів, завдяки діям співробітників СБУ вдалося запобігти епідеміологічну небезпеку в місті.

В рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України, тривають невідкладні слідчо-оперативні дії по притягненню до кримінальної відповідальності осіб, причетних до злочину.

СБУ поінформувала в. о. голови Запорізької обласної адміністрації про необхідність вжиття комплексу заходів, спрямованих на проведення сортування і подальшої утилізації виявлених небезпечних медичних відходів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Луганській області існує загроза екологічної катастрофи через затоплення двох шахт на окупованій території.